A lázcsillapítás természetes módjai – 2.rész

Nemcsak hűtő hatású fürdőket és borogatásokat alkalmazhatunk láz ellen, ha el szeretnénk kerülni a hagyományos gyógyszereket. Ezeket a módszereket csecsemőknél, gyerekeknél, felnőtteknél, kismamáknál egyaránt használhatjuk. Ne felejtsd el azonban, ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan felvegye a harcot a betegséget okozó vírusokkal, baktériumokkal a lázat csak 39 fok (3 hónapos korig 38 fok) felett érdemes csillapítani.

Persze más a helyzet, ha olyan alapbetegsége van a lázas betegnek (pl. szívproblémák), amelyeknél veszélyes lehet a láz, vagy nem tudnánk este lehunyni a szemünket a beteg gyerekünk mellett, attól való félelmünkben, hogy nem látjuk mi történik vele az éjszaka folyamán. Terhességnél sem érdemes kockáztatni, mert a magas hőmérséklet veszélyeztetheti a magzatot. Ezekben az esetekben gyógyszerek helyett vagy éppen mellett alkalmazhatjuk például az illóolajokat.

A legjobb lázcsillapító hatású illóolaj a levendula és citrom, amelyek ráadásul fertőtlenítő hatásúak is. Érdemes a beteg szobájába ezeket párologtatni, kiegészítve teafaolajjal.

Tehetjük fürdővízbe a levendula és citrom illóolaját (mindig valamilyen növényi olajba, mézbe vagy tejbe oldva) csecsemőknél hathetes kor után 1-2 cseppet, később növelhetjük az adagot 4-5 cseppre. Illóolajos borogatást is készíthetünk bármelyikből vagy a kettőt kombinálva 2 liter vízben 4-5 csepp illóolajat lehet elkeverni, majd 5-10 percenként cserélni kell ezt a borogatást. Közvetlen (pici növényi olajban feloldva) a bőrbe is masszírozhatjuk, babáknál 2 csepp levendula, vagy 1 -1 csepp levendula-citromolajat kenjünk, masszírozzunk a lázas beteg talpára középen, csuklójára és a bokájára körben. Egy éves kor felett növelhetjük az adagot 4- 6 cseppre. Felnőttnél a levendula illóolaját közvetlenül is a bőrbe masszírozhatjuk.

Kíméletes és mellékhatásmentes módszer a homeopátia. Néhány alkalmazható szer a teljesség igénye nélkül:
Belladonna 9 CH: heves, hirtelen, többnyire este fellépő, fokozott izzadással járó láz esetén félóránként 5 golyó, később óránként.
Aconit 15 CH: hirtelen fellépő, hidegrázással, száraz bőrrel járó láz esetén, napi 2-4 x 5 golyó
Ferrum Phosphoricum 9 CH : a láz lassan emelkedik,  nagyon rossz közérzettel jár, a beteg hol kipirul, hol elsápad  naponta 2-4 x 5 tabletta

A láz csökkenését úgy is elősegíthetjük, hogy izzasztószereket alkalmazunk, segítve ezzel a szervezetünk védekezését a korokozók ellen, ha ez gyorsan lezajlik a láz is lemegy. Magas láznál és csecsemőknél inkább ne alkalmazzuk, de nagyobb gyerekeknél a gyógynövényteákkal a kiizzadt, elvesztett folyadékot is pótolhatjuk. Legjobb a hársfavirág és bodzatea, önmagukban és kombinálva. Kisgyerekeknél fél, nagyobb gyerekeknél egy teáskanál, felnőtteknél egy evőkanál szárított gyógynövényt öntsünk le negyed liter vízzel és 5-10 percig áztassuk, napi 2-3 csészéval adhatunk a betegnek belőle.  Hígabb bodzateából 1-1 kanálkával adhatunk hat hónaposnál idősebb csecsemőnek is, ennyivel a lázát nem fokozod, de segíti a gyógyulást megfázás, köhögés esetén. Nagyon jó hatású a gyömbértea és ennek különféle kombinációja (pl. gyömbéres koriandertea). Erőteljes íze miatt inkább idősebbeknek ajánlott, de kisebbek teájába is belereszelhetünk egy keveset.

Izzasztó hatású a mustármagos lábfürdő, a mellkasra és hátra helyezett sütőben felmelegített  két sóval töltött lapos zacskó (ne helyezzük közvetlenül a bőrre), az emelkedő hőmérsékletű fürdő gyógynövényekkel kiegészítve.

Amennyiben mégis a gyógyszereket választjuk terhesség és gyerekek (12 év alatt, egyes kutatók szerint 18 év) esetén kerüljük a a szalicilsav (aszpirin) tartalmú lázcsillapítókat, mert hozzájárulhat a ritka, de életveszélyes Reye-szindróma kialakuláshoz. Ugyanez vonatkozik a szalicin tartalmú gyógynövényekre (fehér fűz kérge, réti legyezőfű) is.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.