Természetes módszerek a terhességi émelygés, hányinger ellen 3. – Homeopátia 2. rész

Ebben a sorozatban azokat a természetes módszereket gyűjtöm össze, amelyek egy kismama rendelkezésére állnak, hogy enyhítse a terhesség alatt, annak főleg az első időszakát megnehezítő émelygést és hányingert. Ebben a részben azokat a homeopátiás szereket találod meg, amelyek segíthetnek a probléma megoldásában káros mellékhatások nélkül.

A lista alapján minden kismama kiválaszthatja a saját tüneteire és alkatára leginkább jellemző leírás melletti szert. A homeopátiás szerek alkalmázásnak módját az előző részben olvashatod.

ARGENTUM NITRICUM C12: Az válassza, aki ébredés után máris édességre gondol. Bőséges édes reggeli fogyasztása. Hányinger, émelygés mellett puffadás is jelentkezik. Savanyú étel fogyasztása enyhíti a hányingerét. Nyugtalan, sietős egyén. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó

ARSENICUM ALBUM C12: Nagyfokú gyengeség, fáradtságérzés uralja. Egyre erőtlenebb, savanyú gyümölcsöket kíván, amelyek szintén javítanak az állapotán. Hányás ivás után jellemző. Minden ízlik, ami meleg. Nagyon fázós egyén. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

BRYONIA ALBA C12: Minden nehézkesen, lassan zajlik körülötte. Felébredéskor rögtön hányingere van, amelyet heves fejfájás kísér, mintha meg akarna repedni a feje. A mozgás ront az állapotán. Jellemző a nyálkahártyák szárazsága, ezért sok folyadékot fogyaszt, és székrekedés kínozza. Evés után szintén romlik az állapota, szemmel láthatóan “kínlódik”. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

CHAMOMILLA OFFICINALIS C12: A kismama nehezen tűri a fájdalmat. Gyakran ingerlékeny, kötekedő, a fájdalmat nagyon rosszul tűrő személy. A hányinger akár ájulást is okozhat. A savanyú káposzta leve javít az állapotán. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

COCCULINE: Komplex készítmény (azaz többféle homeopátiás szer kombinációja). Akkor válasszuk, ha a hányingert szédülés, sápadtság, gyengeség kíséri, bizonyos szagok provokálják a hányingert. Akkor is emellett döntsünk, ha a lent felsorolt jellemzőkből több is igaz ránk Ugyanis a szerben megtalálható a Cocculus, Nux vomica,Tabacum és Petroleum rectificatum. Ajánlott adagolás: napi 3-4×1 tabletta

COCCULUS C9 :A hányinger ellen általánosan használt szer. A hányingert szédülés, ásítozás és kimerültség kíséri és szagingerekre rosszabbodik, meleg szobában, pihenés esetén viszont javul. Ajánlott adagolás: napi 3×5 golyó

COLCHICUM AUTUMNALE C12: Rendkívül érzékeny a környezetére. Zavarják a külső ingerek: a fények, szagok, az emberek modortalansága. Az étel látványa, szaga, de még a gondolata is hányingert vált ki nála, amely rendszerint hasmenéssel párosul. Egyetlen dolog, amit elfogad és enyhít az állapotán az a kávé. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

IGNATIA AMARA C15: Szorongó, érzékeny kismamáknak ajánlott, akik a gyomorszájban görcsöket éreznek. A torokban gombócérzet alakulhat ki nehézlégzés érzésével. A hányinger evésre javul, kikapcsolódásra megszűnik. Ajánlott adagolás: napi 2×5 golyó

IPECA C9: Ezt a szert akkor válasszuk, ha szinte állandó hányinger gyötör minket, sápadtsággal, alacsony vérnyomással. A hányás sem hoz megkönnyebbülést, nyelvünk a hányás ellenére is tiszta marad és nincs szomjúságérzet. Azonban ne felejtsük el hányás esetén még fontosabb a folyadékfogyasztás. Ajánlott adagolás: napi 3×5 golyó, vagy akár 2-4 óránként 5 golyó. Ebben az esetben alkalmazható a CEPHAELIS IPECACUANHA C12, aminek az ajánlott adagolása naponta 1x 5 golyó.

NATRIUM CHLORATUM C12: Sovány kismamáknak ajánlott, a soványság főleg arcát és felső testét érinti. Nincs étvágya, főleg a kenyeret utasítja el, és nagyon kedveli a keserű italokat, de nagyon kívánja a csokoládét is. Általában minden ételt alaposan utána sóz. Hányadéka emésztetlen ételmaradékokat tartalmaz. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

NUX VOMICA C9 vagy C12: Türelmetlen, nyugtalan kismama szere. Akkor hatásos, ha a hányinger evés után lép fel, erős álmosságérzet mellett. A hányás megkönnyebbülést hoz, pár korty savanyú vagy szénsavas ital ilyenkor jólesik a gyomornak. A gyomorszáj érzékeny lehet, a hányás puffadással, savanyú szájszaggal társulhat. A kávé vagy annak illata erős hányingert okoz. Ajánlott adagolás: 1×5 golyó
Előfordul, hogy a kismama szívesen iszik kávét, annak ellenére, hogy a kávé. de gyakran már az illata is erős hányingert okoz. Ezekben az esetekben a Nux vomica mellé Pulsatilla C15 -t is ajánlott szedni napi 1x5golyót.

PULSATILLA PRATENSIS C12: Az válassza, aki a terhességben kivirágzik, vonásai kisimulnak, szeretetteljessé válik. Általában esti vagy éjszakai hányás vesz erőt rajta, amely enyhül, ha friss levegőre megy. Zsíros ételek fogyasztása után rosszabbodik az állapota. Általában nem szomjas. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

SEPIA 9 CH: Ez a klasszikus reggeli rosszullétek ellenszer. Már reggel, ébredéskor éhgyomorra hányinger lép fel, és fokozódik ételszagra vagy étel látványára, da akár már annak gondolatára is. Gyomorégés, rossz szájíz kísérheti, erős lehet a savanyú ízek utáni vágy. Általában az evés, ivás csökkenti a tüneteket. Ajánlott adagolás: napi 2×5 golyó

SILICEA C12: A bátortalan, habozó kismama szere. Amint elkezd enni, elmegy az étvágya, főtt étel ront az állapotán. Melegségérzés szívdobogással jár. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

SULPHUR C12: Annak ajánlott, akinek mindig melege van, hőhullámok kínozzák, a lábai azonban hidegek. 11 óra körül gyengeség fogja el, leküzdhetetlen éhség vesz erőt rajta. Folyadékot böfög vissza. Kívánja a salátákat. Ajánlott adagolás: naponta 1x 5 golyó.

TABACUM C9: Ezt alkalmazzuk, ha nagyfokú hányinger jelentkezik, ami a legkisebb mozgásra is súlyosbodik és erős sápadtság, hideg verítékezés, szédülés, erős szívdobogás kíséri. Friss levegőre általában javul.
Ajánlott adagolás: napi 2×5 golyó

Ne felejtsd el, hogy megfelelő táplálkozással is sokat javíthatsz az állapotodon.

Ezzel még nem merítettük ki a lehetőségeket, hogy tegyünk a terhesség alatt jelentkező émelygés hányinger ellen. Olvasd el a következő bejegyzést is, további természetes módszerek állnak minden kismama rendelkezésére.


2 thoughts on “Természetes módszerek a terhességi émelygés, hányinger ellen 3. – Homeopátia 2. rész

  1. Pingback: Természetes módszerek a terhességi émelygés, hányinger ellen 1. - Homeopátia | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Természetes módszerek a terhességi émelygés, hányinger ellen 4. | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.