Egészséges mosható pelenka

Mi szól a mosható pelenkák mellett? Röviden: olcsóbb, környezetbarát és egészségesebb a babapopsi számára. A mai, korszerű mosható pelenkák használata egyszerű. Nem kell, sőt tilos hypózni, kifőzni, vasalni. Ráadásul színesek, mintásak, szépek, ami, lássuk be, nem utolsó szempont.

1. Bár az elején nagyobb kiadást jelent a mosható pelenkák beszerzése, fél-egy év alatt az ára megtérül. Így a szobatisztaság eléréséig akár (több) százezret is spórolhatsz, hogy nem kellett eldobható pelenkákat vásárolnod. Ezen a kalkulátoron kiszámolhatod, tényleg megéri-e.

2. Az eldobható pelenkák rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak, sok baba bőrét irritálják. Ha eldobható pelenkában sokszor pelenkakiütése van a babádnak, mindenképp érdemes kipróbálni valamilyen természetes anyagú mosható pelust. A vegyi anyagok hosszú távú hatásait pedig nem ismerjük. Ráadásul rengeteg lassan lebomló szeméttől mentesíted a környezetet, ha nem eldobhatót használsz. Az eldobható pelenkának a gyártása is környezetszennyező. Ha környezettudatos vagy a moshatót választod.

3. A mosható pelenka nem büdös, sőt az eldobható sokkal kellemetlenebb szagú. Persze annak is megvan az előnye, abban hamarabb lehet érezni, ha nagy dolog kerül a pelusba. Tárolásnál sem büdi a mosható pelus, első hónapokban, évben egyáltalán nem. Mi sokáig egy billenő tetejű edényt használtunk a pelenkák tárolására és nem terjengtek szagok. Nagyobb fiúnál, mondjuk a vizelet már elég átható szagú tud lenni. Én a pisis pelenkákat nem öblítem használat után, hanem egy zárható tetejű tárolóba kerül és ez tökéletesen elég ahhoz, hogy szagmentes legyen a helyiség.

4. A baba csípőfejlődése szempontjából ideális terpesztartást biztosít és később sem akadályozza mozgásfejlődést. A gyereknek az lesz a természetes. Ha már nagyobb porontynál tértek át a moshatóra, akkor persze az elején lehet, hogy szokatlan lesz neki. Ráadásul mosható pelusokban a bőr jobban szellőzik. Fiúknál még egészségesebb alternatíva a mosható pelenka.Ugyanis az eldobható pelenka magasabb hőmérsékleten tartja a fiúk heréit, ami befolyásolhatja a termékenységüket. Az eldobhatóban lévő vegyi anyagok elvonják a bőrből is nedvességet,ezért kell mindig krémezni a csecsemő fenekét. Moshatóban emiatt erre nincsen szükség.

5. A mosható pelenkából nálunk soha nem folyt ki semmi, az eldobhatóról ezt sajnos nem tudom elmondani. Kezdetben csak nappalra használtunk mosható pelenkát, akkor még én sem igazán hittem el, hogy mosható pelenka kibírhat egy egész éjszakát. Éjszakára eldobhatót adtam rá, drágább fajtát. Aztán egy éjszaka háromszor kellett átöltöztetni, mert még a rugdalozója is kakis volt a néhány hetes babának. A reggeli etetés alatt, pedig egyszer csak azt éreztem, hogy valami meleg folyik végig a lábamon. Innentől éjszakára is mosható pelenkát kapott.

+1 A mosható pelenka kezelése nem macerás, a munka nagy részét a mosógép végzi. Időben persze valamivel több, hiszen ki kell teregetni. Az egyéb mosnivalók mellett eltörpül. Persze megértem,akinek ez is soknak tűnik,főleg ha sok gyerek és egyszerre több pelenkás van a családban. Most a nyári időszakban a cseresznye-meggy-barack szezon közepén, én például szívesen váltanék eldobható gyerekruhákra, de a mosható pelus maradhat.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.