A lázcsillapítás természetes módjai

Érdemes megfontolni, mikor van ténylegesen szükség lázcsillapításra, hogy ne csökkentsük a szervezet természetes és hatékony védekező mechanizmusát. Azonban, ha szükségét látjuk (39 fok felett, éjszakára, terhességnél stb.) számos kíméletes módszer alkalmazható a láz ellen, amelyek minden korosztálynál és kismamáknál is alkalmazhatóak.

A legismertebb módszer a hűtőfürdő. Sokan nem ajánlják, mert kellemetlen és hatástalannak tartják. Tény, hogy nem olyan hatásos, mint adott esetben egy lázcsillapító gyógyszer, hiszen a fürdő nem befolyásolja a test hőközpontjának beállítását. Ezért előfordulhat, hogy újra felmegy a beteg láza. Viszont nincs mellékhatása és nem okoz allergiát sem. A módszert pedig lehet kíméletesen alkalmazni. Amiatt persze ne rángassuk ki az alvó gyermeket az ágyból, hogy beletegyük a kádba, erre vannak más módszerek.

A fürdőkádba kb. a láz fokának megfelelő hőmérsékletű vizet eresszünk. Ebbe merítjük vagy ültetjük bele óvatosan a lázas gyermeket. Ideális, ha csak mellig ér a víz, nem nyakig és a szabadon maradó testfelületet locsolgatjuk a fokozatosan, maximum 31 °C-ig lehűtött vízzel A fürdő 10-15 percig tartson, ha a gyerek dideregni kezd , hagyjuk abba. Ha egyszeri hűtőfürdőzéssel nem érünk el kellő lázcsillapító hatást, később még többször megismételhetjük.

Ha a lázat csak kisebb mértékben szeretnénk csökkenteni, akkor elég lehet egy lábfürdő is. A módszer ugyanaz, mint a teljes testfürdőnél.

Macerásabb, viszont a beteg az ágyában maradhat, ha hűtőborogatást (priznic) alkalmazunk.
A gyermek felső testét vagy teljes testfelületét nyaktól lefelé langyos vízbe merített lepedővel körbetekerjük, majd amikor a lepedő átforrósodik a gyermek testének melegétől, a borogatást cseréljük. A nedves lepedőre viszont ne rakjunk további száraz takaró, paplan nem helyezhető, mert ez gátolja a test hőleadását, hőpangás lép fel, tulajdonképpen dunsztolnánk a gyereket.

Szívbeteg gyermek esetén fokozott figyelemmel végezzük a fürdetést és a borogatást. Kékülés (cianózis), a keringészavar tüneteinek erősödése, didergés, vacogás fokozódása esetén a gyermeket azonnal vegyük ki a kádból vagy vegyük le róla a borogatást. Ilyenkor a beteg gyermek testét töröljük szárazra és hagyjuk egy ideig kitakarva.

A hűtőhatást fokozhatjuk, ha a borogatáshoz vagy fürdővízhez bázisolajban (pl. olívaolajban) oldva néhány csepp levendulaolajat adunk.

Borogatást alkalmazhatunk csak a lábszáron is, viszont csak abban az esetben, ha a gyerek lábszára és lába meleg. Két kendőt mártsunk langyos vízbe (soha ne hidegbe) és tekerjük a beteg lábszárára, ezt száraz törülközőkkel tekerjük körbe, így rögzítve a a borogatást. Kb. 10 perc alatt átmelegszik, utána cserélhetjük, maximum három csere után iktassunk be legalább egyórás szünetet, mielőtt újra alkalmaznánk a borogatást. Ezzel a Sebastian Kneipp által ajánlott módszerrel 0.5-1 fokkal csökkenthetjük a lázat.

Ennek a módszernek a hatásosságát is fokozhatjuk, ha víz és almaecet (de még jobb a bodzaecet) egy:négy arányú keverékébe mártjuk a kendőt. Esetleg egy térdharisnyát, amit felhúzhat a beteg, ezt nem kell külön rögzíteni, elég csak melegen betakarózni, 45-60 perc múlva le lehet venni a harisnyát. Ezt naponta háromszor ajánlott megismételni. Az ecet serkenti a vérkeringést, ezzel segítve az elalvást, ami pedig erősíti az immunrendszert és segíti a felépülést.

Jó és gyors hatásúak a talpra helyezett pakolások is. A pakolás készülhet tojásfehérjéből. Áztass be két vászon zsebkendőt tojásfehérjébe. Helyezd a beteg talpára, majd húzz rá zoknit. Használhatunk helyett nyersen lereszelt burgonyát vagy apróra vágott hagymát és ezt kössük a lázas beteg talpára, majd jól takarjuk be a lábát. Ha tovább kell csökkenteni a lázat, ismételjük meg a pakolást új adag tojásfehérjével vagy burgonyával.

Kiegészítésként vessünk be frissen szeletelt citromkarikákat, amelyeket a homlokra, halántékra helyezünk, ez szintén segíti a láz csökkentését.

Persze nemcsak hűtő hatású fürdőket és borogatásokat alkalmazhatunk a láz enyhítésére, ezekről lesz szó legközelebb.


One thought on “A lázcsillapítás természetes módjai

  1. Pingback: A lázcsillapítás természetes módjai - 2.rész | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.