A hosszú életű bambuszpelenkák titkai

A mosható pelenkákat használó kismamák között nem véletlenül népszerűek a bambusz pelenkák. Természetes, pihe-puha anyag rendkívül nagy nedvszívással és antibakteriális hatással. Mi lenne jobb a baba popsi számára? Viszont nem mindegy hogy bánunk vele, ha évekig intenzíven szeretnék használni.

Mit nem szeret a bambuszanyag?
-bizonyos enzimeket (főleg a celluláz enzimet)
-ecetet
-durva dörzsölést
-erős tisztítószereket (pl. mosószóda), öblítő
-magas hőt

Emiatt nem mindegy, hogyan tároljuk a mosásig, mivel mossuk, hogyan szárítjuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy adott esetben már egy alkalom után tönkremehet. Viszont egy mosható pelenkát szeretnénk több évig, akár több gyereknél is használni. Sajnos a bambuszpelenkák anyaga nem egyforma minőségű és erről sajnos az ár sem feltétlenül árulkodik. Ha esetleg valamelyik pelenkánk el kezd kopni, vagy elvékonyodik, nem kell azonnal kidobni, még akkor is sokáig használhatjuk, csak csökken a nedvszívása.

Mosás előtt

A pelenkát használat után ne dörzsöljük erősen, folttisztító szappant (epeszappant) csak ritkán használjuk. A pop-in színes betétjeinek a szinét is kiviszi. Alapvetően a vizeletet nem muszáj kiöblíteni a pelusokból, mielőtt a tárolóvödörbe helyezzük, viszont nagyobb gyereknél már lehet, hogy érdemes. Vagy legalább gyakrabban mossuk a pelenkákat. Amúgy a pelenkákat szárazon tároljuk, semmiképp ne ecetes vízben, mert az gyorsan megeszi a bambuszt.

Mosás

Nem mindegy milyen mosószert használunk. Lehetőleg enzimmentes legyen. Sajnos a mosószerek összetételénél a DM-es mosószerek kivételével nem szerepel, hogy pontosan milyen enzim is van benne, így legtöbbször nem tudjuk megállapítani, hogy egy enzimes mosószer nem árt-e a bambusz pelenkának.

Mosószerek amiket jelen tudásom szerint bármilyen pelenkákhoz nyugodtan használhatunk: Norit baby, Cudy Future Wash Taps nevű mosószere ( olcsó, magyar gyártású), DM saját márkás rózsaszín, “sportruhás” mosószere, Ökopel (ez is magyar). Sok helyen ajánlják a Dreft Babyt, de úgy tűnik hosszú távon ez se jó a bambusz anyagnak.

A mosható pelenkát használó kismamák többsége ökoháztartást vezet, köztük népszerű a mosószóda és nátrium-perkarbonát alkalmazása mosásnál, folttisztításnál. Én is használom, de nem a bambusz pelenkáknál. Ugyanis ezek erős lúgok, ez sem tesz jót a bambusznak.

Alacsony hőfokon mossunk, 40 fokon, maximum alkalmanként 60 fokon, ha a pelenkához adott útmutatóban is szerepel. Az a biztosabb, ha öblítéshez sem használunk ecetet. Előnyösebb, ha a mosógépünk dobja ruhakímélő, ha éppen mosógépvásárlásra készülünk, ezt is vegyük figyelembe. 800-1200 fordulaton centrifugázzunk.

Szárítás

A bambuszanyag nem szereti a magas hőt, sem mosásánál, sem szárításnál. Bár a szárítógép segít puhán tartani a pelenkákat, ennek használatát is inkább kerüljük. A napocska ugyan a legjobb fertőtlenítő és folttisztító, de nyári meleg napokon inkább árnyékba teregessünk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.