Tanácsok mosható pelenka használatához

Ma már számos helyen találkozhatsz mosható pelenkákról szóló leírásokkal, ahol megismerkedhetsz a pelenkák típusaival, használatukkal, kezelésükkel.

Mivel nálunk nagyon bevált a mosható pelusok használata, ezért a saját tapasztalataimról, véleményemről szeretnék írni. Mert ez (is) az a téma, amiből mások tapasztalata mindig jól jöhet.

Milyen pelenkát vegyek?

Az első tanács, hogy soha nem szabad egy teljes készletet megvenni látatlanban. Ugyanis nem mindegyik babára passzol egy adott típus. Sajnos nincs olyan pelenka, amelyik mindenkinek tökéletes lenne. Bár nálunk ilyen probléma eddig nem merült fel, pedig nagyon sokféle pelenkát próbáltunk már. Ezen a téren nagyobb gond talán a vékony combú babáknál van, számukra kifejezetten nekik ajánlott pelenkákat válasszunk.
Érdemes először tesztelni egy adott pelenkát, venni belőle egy-két darabot és utána bővíteni a készletet, ha beválik. Persze a pelenkák nézegetésének, próbálgatásának egy hátránya van, könnyen függővé válik az ember és pelenkahalmozó lesz (korábban ezen én is csak nevettem).

A pelenkák nem egyforma teherbírásúak. Optimális esetben minden pelenkát (az eldobhatót is) 3 óránként cserélni kell (ene), de van, amikor ez nem jön össze, mert pl. útközben vagyunk és nincs rá lehetőség, vagy hosszabban alszik a baba, mint szokott. Ezenkívül ott vannak az éjszakák, amikor az ember akkor se nagyon akar pelenkázni, ha többször ébred a baba és megetetjük.
Ezenkívül a babák sem egyformák, nemcsak testfelépítés szempontjából, egy pelenka, ami valakinél kibír 5-6 órát, a másiknál két óra után cserélni kell. Ez függhet napszaktól is és függhet a babától is, vannak extra sokat pisilők. Viszont, ha a mi gyerekünk nem az utóbbiak táborába tartozik, felesleges, hogy a teljes készletünk extra nagy nedvszívású legyen (hiszen ezek általában drágábbak is).

Amelyik pelenkánál a belső nedvszívó és külső vízzáró réteg össze van varrva (pl. zsebes pelenkák), azok gyengébb teherbírásúak, ezek általában combtőnél kezdenek el átnedvesedni. Azonban nappalra ez is általában elegendő, sőt kezdetben éjszakára is. Nálunk a fiam 8 hónapos koráig az egyik éjszakai pelusunk egy kawaii éjszakai zsebes pelenka volt, még most is használjuk, igaz már csak nappalra.

A legnagyobb teherbírású kombináció, ha külön van a belső és a külső, éjszakára ezek a biztosabbak, ajánlott egy-két bambuszbelső beszerzése, amelyek általában extra teherbírásúak, kell hozzá külső is. Mi pult használunk, de, ha törpevízmű babád van, akkor érdemes megfontolni egy gyapjúkülső beszerzését. Vagy készítését, hiszen a pelenkákat magunk is elkészíthetjük.

Jobb a drága pelenka?

Nem feltétlenül. Sajnos vannak a piacon igencsak túlárazott pelenkák. Azért a drágább mosható pelenkák minősége kiegyensúlyozottabb, többségében tartósabb darabok. Viszont a nagyon olcsó noname pelenkáktól azért ne várjunk túl sokat, bár abból is ki lehet fogni egész korrekt darabokat.

Milyen anyagú legyen a pelenka?

Ha fontos a természetes anyag, akkor nedvszívó rétegnek szóba jöhet a pamut, bambusz, kender, nedvességzárónak pedig a gyapjú. A pamut olcsó és gyorsan szárad. A bambusz viszonylag drága, lassan szárad, speciális kezelést igényel, ha szeretnénk hosszú ideig használni, viszont antibakteriális hatású és nagyon jó a nedvszívóképessége. Nem véletlenül népszerű a kismamák között.
Még jobb a nedvszívóképessége a kendernek, bár ez állítólag nagyon bekeményedik, nálunk ez nagyon kemény víz mellett sem következett be egy év alatt. Éjszakai pelenkának mindenképp bambusz, vagy kenderpelenkában, ezek kombinációjában érdemes gondolkodni.

Ha nagyon gyorsan száradó pelenkákat szeretnénk, akkor a nem természetes anyagú, de nagyon jó nedvszívású és legkönnyebben tisztán tartható mikroszálas betéteket, pelenkákat válaszd. A természetes anyagú pelenkák belső rétege is legtöbbször mikroszálas anyag, így gyorsabban száradnak, viszont természetes anyag érintkezik a gyerek popsijával.

Ha szeretnénk szárazon tartani a baba fenekét szintén műszálas anyag segítésével érhetjük el. A szárazontartó réteg vagy betét átengedi a nedvességet de visszaszivárogni nem, így a baba feneke nem lesz nedves mosható pelenkában sem. Ha ódzkodunk a műszálas anyagoktól, akkor kompromisszumos megoldásként a szürke színű bambuszpolárt ajánlom. Ez a szénszálas bambusz, amihez a bambuszból speciális égetési technológiával “bambuszszenet” állítanak elő . Majd ezt finom porrá törve egy cérnát átitatnak vele. Ebből a bambusz szénszálas cérnából készül a Coolababy és Babyland bambuszos zsebes pelenkáinak belseje.

Újszülött pelenkázása

A pelenkázás legkritikusabb szakasza talán az újszülöttkor. Az egyméretes pelusok (azok amelyeket sokszor úgy ajánlanak, hogy újszülött kortól szobatisztaságig) igazán csak 3-4 kg-tól passzolnak. Ráadásul óriási csomagnak tűnik egy picurka babán.
Aki eldobhatósról tér át a mosható változatra, annak amúgy is szoknia kell és számolnia vele, hogy ezek a pelenkák nagyobb csomagot képeznek a popsin.

Az átmeneti időszakban a pelenkázást legolcsóbban néhány újszülött külsővel és prefolddal vagy tetrával lehet megúszni. Persze most már egyre több nagy baba születik, akikre már kezdetektől jó lehet egy kisebb méretezésű zsebes pelenka. Én egy 15 db-os Coolababy készlettel kezdtem, ahogy hazajöttünk szülés után a kórházból és jó volt a kezdetektől (3,6 kg-val született a fiam), bár azért igazgatni kellett, hogy jól passzoljon. Persze kínlódtam az elején, de így utólag azt mondom, ez a kezdeti tapasztalatlanság volt. Ezen át kell esni, egy kis kitartásra szükség lehet. Ki kell tapasztalni, hogyan adjuk a fel a pelenkát, mikor hány vagy milyen betétet rakjunk a pelenkába.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.