Utazás rosszullét nélkül

Utazási betegség, rosszullét, émelygés,hányás, tengeri betegség, légibetegség, kinetózis megkeserítheti a nyaralást, ezért érdemes felkészülni rá. Utazás közben jelentkező kellemetlen tüneteket enyhíthetjük természetes módszerekkel is. Ezzel elkerülhetjük a mellékhatásokat, gyerekeknél, idős embereknél is nyugodtan alkalmazhatjuk. Az ajánlott módszerek a gyógyszerekkel ellentétben nem tompítanak el, nem okoznak fáradtságot, álmosságot, így gépkocsivezetés mellett is biztonságos.

Gyógynövények közül a gyömbér a leghatásosabb utazási betegség megelőzésére. A legjobb, ha indulás előtt fél órával fogyasztunk el 1 g gyömbért, amit szükség esetén kiegészíthetünk 4 óránként további fél-egy gramm gyömbérrel. A napi adag maximum 4-5 g. Nagy dózis fogyasztása véralvadásgátló kezelésben részesülőknek nem javasolt. Gyerekeknél fél adaggal számoljunk. Utazási betegség általában csak 2 éves kor felett jelentkező probléma, ha kisebbeknél jelentkezne, inkább 1-2 kiskanál gyenge gyömbérteával próbálkozzunk.

A gyömbér íze, csípőssége miatt tömény változat helyett gyömbérteát is iszogathatunk utazás előtt és alatt. Friss gyömbérgyökérből készített tea a legjobb.Ehhez 1-2 cm gyömbérgyökeret aprítsunk fel, és öntsük le fél liter forrásban lévő vízzel. 10-15 percig áztatás után szűrjük le, majd töltsük termoszba és vigyük magunkkal az útra.

Erős íze miatt nemcsak gyerekek fogyaszthatják gyömbércukorka formájában.
Ha viszont a gyömbért egyáltalán nem szeretjük, ne erőltessük, keressünk más megoldást.

A háborgó gyomrot a borsmenta tea is megnyugtatja. Gyermekkorban viszont fokozott lehet a mentollal szembeni érzékenység ezért inkább csak 3 éves kor felett alkalmazzuk.

Zónaterápia is segítségünkre lehet utazási rosszullét esetén. Alaposan masszírozzuk meg a kisujjakat és gyűrűsujjakat és az ujjak közötti hártyákat. Egészítsük ki akupresszúrával. Ehhez az alkar belsőoldalán lévő szívburok-meridián 6 (Szb 6) akupresszúrás pontot masszírozzuk. A pont a csuklótól 3 harántujjnyi távolságban található a két ín között.

Válogathatunk homeopátiás szerek között is, ha mellékhatás nélkül szeretnék az utazás során fellépő kellemetlen tüneteket megelőzni. Legjobb talán egy komplex szer választása például a Cocculine. Megelőzésre az utazás előtti napon és az utazás napján 2-3×1 tablettát kell elszopogatni. Rosszullét esetén pedig óránként 2 tablettát.
Jó utazást mindenkinek!


One thought on “Utazás rosszullét nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.