Egyszerű és egészséges befőtt cukor nélkül

Idén bőséges a gyümölcstermés. Kedvező áron juthat gyümölcshöz az is, akinek nincs saját kertje, gyümölcsfája. Érdemes a nyár ízeit megőrizni télre. Ehhez pedig nincs szükség tartósítószerre és cukorra. Így a befőtt készítés egyszerűbb, olcsóbb és egészségesebb is. Nem kell hozzá más, csak befőttes üveg és gyümölcs.

A befőttesüveget és kupakot alaposan mosd el. Tedd a befőttes üvegbe az érett gyümölcsöt, szorosan tömködjük bele, később úgyis összeesik és húzzuk rá a befőttesüvegre a kupakot. Nem kell rá vizet önteni, majd levet ereszt.Tartósság szempontjából ennek a mennyisége nem fontos, tehát nem attól lesz tartós, hogy ellepi a gyümölcsöt a lé. Ami, viszont fontos, hogy a kupak ép legyen, mert csak így tud megfelelően rászorulni az üvegre.

A befőtt tartósságának titka a csíramentesség,azaz sterilitás és levegőtlenség. Ehhez pedig nincs szükség másra, mint nedves dunsztra, amelynek során elpusztulnak a bacik, a levegő távozik, a vákuumzárás alakul ki.

A befőttesüvegeket tedd fazékba, töltsd fel annyi vízzel, hogy az üvegeket 5 cm magasan ellepje. Akkora fazekat válasszunk,hogy a fazék ne legyen tele vízzel, mert a víz forrás közben kifuthat. Amikor a víz felforrt számoljuk a gőzölés időtartamát. Fél órát hagyjuk a befőtteket a gyöngyöző vízben. Hagyhatjuk az üvegeket a fazékban kihűlni, de tehetjük száraz dunsztba is. A vákuum a hűlés folyamán szippantja be a tetőket, közben pattanó hangot hallatva. Ha már teljesen kihűltek ellenőrizzük a fedőket, amelyeknek feszesnek és merevnek kell lennie és kissé befelé horpadónak. Ha nem ilyen akkor inkább hűtőben tárold, ott is sokáig eláll és azzal kezd az őszi-téli befőtt fogyasztást. Vagy szedd le a tetőt, csavard rá újra és tedd a következő adag mellé újradunsztolásra.

Ez a módszer bármilyen gyümölcshöz használható. Cseresznyét, meggyet magostul is nyugodtan elteheted, kevesebb levet ereszt így,de ez nem probléma. Ami még fontos, hogy érett gyümölcsöket használjunk.

Mennyi ideig áll el így a befőtt? A befőzés művészete című könyvben egy évet írnak, de a tapasztalat mást mutat. Évekig eláll, ha megfelelően lezárt üvegben van. Mi már ettünk “elfelejtett” 8 éves egres befőttet és nagyon finom volt.

Tényleg nem kell hozzá cukor? A tartósításhoz egyáltalán nem szükséges. Ha édesszájú vagy csurgass a gyümölcsökre pici mézet, használhatsz sztéviát, xilitet is kedved szerint. Azonban édesítés nélkül is finom a befőtt és felhasználásnál is lehet ízlés szerint édesíteni.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.