Tej- és liszt/gluténmentes, egészséges csoki puding

Gyorsan, főzés nélkül elkészíthető, elronthatatlan, nagyon finom és egészséges ez a csoki puding. És avokádóból készül…

3-4 főre turmixolj simára 2 db érett avokádót, 1 banánt, 2-3 ek mézet, 2 ek kókuszolajat, 3 ek kakaóport és 1 tk vanília kivonatot és már kész is. A banánt akár ki is hagyhatod, vagy kipróbálhatod egy banán és egy avokádó variácóban is. (A receptet itt találod.)

Miért egészséges?

A banánról és a kakaóról már írtam.
Az avokádó nagyon tápláló, telítetlen zsírsavakban gazdag, sok fehérjét, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Ezekenkívül kálium, foszfor, vas, nátrium valamint kalcium és magnézium is megtalálható az érett termésben. Csökkenti a koleszterinszintet, jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, a magas vérnyomásra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kiváló antioxidáns.

Csak nyersen fogyasztható, mert az avokádó hő hatására megkeseredik és hűtőszekrénybe se tároljuk. Gyorsan megbarnul a húsa, ezért ha fontos a látvány, például salátákban vagy avokádókrémben, keverjünk hozzá citromlevet, de állítólag, ha a salátába beletesszük az avokádó magját (de nem esszük meg) az is megakadályozza a barnulást. A magját ne dobjuk ki, 1-2 nap száradás után (tovább ne, mert túl kemény lesz) ledarálva keverjük joghurtba vagy valamilyen olajba, bőrünket átdörzsölve vele testradírként használhatjuk.

Fogyókúrázók figyelmébe! Az avokádós csokipuding magas zsír-és kalóriatartalmú. Igaz, ez legalább egészséges alternatívája a „bűnbeesésnek”, ha már édességet eszünk. Szénhidrát- és kalóriatartalmát valamelyest csökkenthetjük, ha méz helyett más édesítőszert használunk, bár a téli hónapokban a méz különösen hasznos immunerősítő.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.