Édes, édes december

Mikulás, advent, karácsony- Az utcák és a boltok nemcsak fényárban úsznak, hanem az üzletek polcai megtelnek édességekkel, amit meg is veszünk adventi naptárhoz, ajándékba, vendéglátáshoz. Ez nem az az időszak, amikor el lehet kerülni az édességeket és a gyermekünket se tudjuk távol tartani tőle. Ha mi nem is veszünk csokikat, a nagymamákat biztos nem tudjuk lebeszélni róla (Bár, ha esetleg ennek valaki tudja a titkát, kérem árulja el!). Viszont, ha sikerül azért mértéket tartani és figyelünk arra, hogy milyen édesség kerül a kosarunkba, akkor ennyi azért belefér az egészséges életmódba. Mire is kell(ene) figyelnünk?

Kerüljük a hidrogénezett zsiradékot tartalmazó termékeket. Bár én nem veszek, most a kíváncsiság kedvéért megnéztem a „csoki” Mikulások összetételét, a legolcsóbb termékekben a cukor után a legnagyobb mennyiségben hidrogénezett zsír található. Azzal tisztában kell lennünk, hogy a minőségnek és az egészségnek ára van, inkább vegyünk kevesebbet vagy kisebbet.

Minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál egészségesebb. A csokoládé legalább 35 % kakaótartalmú, alacsonyabb kakaótartalmúak a bevonómasszák (az olcsóbb Mikulások is ebből készülnek). A kakaónak magas a flavonoid tartalma, amely antioxidánsként megvédi a szervezetünket a károsgyököktől és védő hatásúak a szív-ás érrendszerünk egészségére. Erre hivatkozva persze ne tömjünk magunkba egy tábla csokoládét, mert ne felejtsük magas a cukortartalma is. (Gondolj arra, ha pluszban megeszel egy tábla csokit, ahhoz, hogy azt a mennyiségű kalóriát ledolgozd legalább egy órát kell közepes intenzitással futnod). Az étcsokinak is magas a cukortartalma, bár nem olyan mértékben, mint a tejcsokoládénak, a magas kakaótartalom miatt egészségesebb alternatíva.

A legjobb persze az lenne, ha otthon készítenénk el az édességet, legyen az keksz, sütemény, vagy házi bonbon. Abban biztosan tudjuk miből, mennyi van, választhatunk megfelelőnek tartott zsiradékot, magas flavonoid tartalmú kakaóport és fehér cukrot részben vagy egészben helyettesíthetjük egészségesebb édesítőszerrel például steviával vagy xilittel.


2 thoughts on “Édes, édes december

  1. Pingback: Gyors, finom, egészséges diós sütik az ünnepekre | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Tej- és liszt/gluténmentes, egészséges csoki puding | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.