Hallottál már a metabolikus szindrómáról?

Ha magas a vérnyomásod, netán alma típusú, azaz hasi elhízással küzdesz, vagy magas a vérzsírszinted (triglicerid szint), esetleg magas a koleszterinszinted, pontosabban a védő koleszterin (HDL) szintje alacsony, a rossz koleszteriné (LDL) magas, vagy a kelleténél magasabb a vércukorszinted, érdemes tudnod róla. Ugyanis ezek a fő tünetei. Jó hír, hogy megfelelő életmóddal és megfelelő táplálkozással a szindróma összes tünete egyszerre javítható illetve megszüntethető.

A metabolikus, azaz anyagcserével kapcsolatos szindróma több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. Alapja valószínűleg az inzulin hormonra való csökkenő válaszképesség, vagyis a vele szembeni rezisztencia, ebből fejlődik ki hosszú távon.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod magadon vagy akár „csak” férfiaknál 90, nőknél 80 centiméter feletti haskörfogatot van, a többi probléma is megjelenhet vagy már jelen is van, csak még nem tudsz róla, ezért figyelned kell és érdemes rendszeresen méretned a vérnyomásod, koleszterinszinted, a vércukor- és vérzsírszintet.

Ezenkívül változtatnod kell az életmódodon, ha már több tünet is jelentkezik, akkor haladéktalanul. Ugyanis a metabolikus szindróma hatására bekövetkező érelváltozások jelentősen növelik a szívbetegségek (főleg az infarktus), a stroke (szélütés), a veseelégtelenség, a szembetegségek (retinakárosodás) és más betegségek kialakulásának kockázatát is, az inzulin rezisztencia pedig 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Minél tovább halogatod az életmódváltást, a szervezetedben annál több és nehezebben visszafordítható kárt okoznak a fent felsorolt problémák. Ne várd meg, hanem változtass!


2 thoughts on “Hallottál már a metabolikus szindrómáról?

  1. Pingback: Mi a baj a kukoricasziruppal? | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Hogyan változtass az étrendeden metabolikus szindróma esetén? | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.