A kakaópor és a magas kakaópor tartalmú csokoládé, bár nem kalóriaszegény, de egészséges. Ezért lelkiismeret-furdalás nélkül készíthetünk és fogyaszthatunk alkalmanként ehhez hasonló süteményeket. A recept nem tartalmaz gabonát, gluténmentes.
Arra figyeljünk, hogy minél kevesebb finomított cukrot használjunk. Legjobb, ha semennyit, mert jelentősen rontja a csokoládé pozitív hatásait.
A csupa csoki torta hozzávalói
- 100 g darált mandula
- 2 marék durvára aprított dió
- 2 tábla étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal), nálam a csoki is házilag készült (most így: 60 g kakaóvaj, 45 g kókuszolaj, 7 ek kakaópor, fél teáskanál steviapor)
- 15 dkg vaj
- 5 db tojás
- 20 – 25 dkg cukornak megfelelő egészségesebb édesítőszer (pl. 20 -25 dkg xilit, 25-35 dkg eritrit, méz vagy 1 tk. steviapor stb.)
- 1 ek kakaópor
- 3 ek (gabona/mag) tej
- 2 ek habtejszín (opcionális, ha kihagyod, több tejet használj helyette)
- csipet só
- 1 csapott kanál rum
- 1 csapott mokkáskanál fahéj
Elkészítése
Vízfürdő felett megolvasztjuk (vagy elkészítjük) a csokoládét és a vajat. Ha házilag készítjük a csokinkat a vízfürdő felett először megolvasztjuk a kakaóvajat, kókuszolajat (csak kókuszolajat vagy csak kakaóvajat is használhatunk), ebben keverjük el a kakaóport.
A csokihoz szánt édesítőszert nem kevertem hozzá. hanem a többivel együtt a különválasztott tojássárgájával habosra kevertem. Utána mehet hozzá a mandula, a só, a fahéj, a rum és a tej, majd az olvadt csoki krém és a dió.
A diónak jobban kihozzuk az aromáit, ha előtte serpenyőben megpirítjuk és akár meghempergethetjük az egészet 1-2 evőkanál mézbe is.
Végül az egészet beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjébe. Süthetjük kerek torta- vagy őzgerinc formában, 150 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 35 percet, majd még 10 percet kb. 170 fokon. Az egészet boríthatjuk csokival, ehhez egy tábla csokit összeolvasztunk 5dkg vajjal és ezzel bevonjuk a tortánkat.
Gyorsabb süti változataként készíthetjük kisebb szilikonformákban, akár muffin formákban, akkor 25-35 perc elég a sütőben.