Egyszerű, gluténmentes, hóvégi étel – édesen és sósan

Egyszerűen, olcsó, gluténmentes, jól variálható édes és sós változatban is elkészíthető.

Aludttejes – kukoricadarás prósza

Hozzávalók (egy nagy tepsire való, 10-12 fő)

  • 3 db tojás
  • 200 g zsiradék
  • 430 g kukoricadara
  • 1 l aludtej (sima tejjel vagy kefirrel, hígabb joghurttal is készítheted)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk ecet vagy citromlé
  • édes változatnál: 300 g fehér cukornak megfelelő egészségesebb édesítőszer, egy vanília kikapart magja
  • sós változatnál: só, fűszerek ízlés és egyéb összetevők szerint

Elkészítése

A tojássárgáját kikeverem az olvasztott zsiradékkal és édes változatnál a cukorral, majd hozzáadom a sütőporral elkevert kukoricadarát és az egészet csomómentesre keverem az aludttejjel, majd beleforgatom a tojásfehérjék felvert habját. Az egészet beleöntöm egy kikent tepsibe. Ne ijedj meg, ez egy híg tészta, ezért jobb a már tepsiben lévő tésztába beledobálni a plusz hozzávalókat, így egyenletesebben el tudjuk osztani.

Édes változatnál tehetünk bele egyenletes elosztva a tepsibe gyümölcsöt, befőttet, vagy akár kis lekvárgombóckákat.

Sós változatnál só, bors ízlés szerint, lehet fokhagymás, mehet bele például szalonna, kolbász, sonkadarabkák, éppen mi van otthon, sajtdarabok, olívabogyó, párolt zöldségek.

Előmelegített sütőben alul-felül sütésen 190 fokon kb. 45 perc alatt készre sütöm.

Készíthető kukoricaliszttel és sima tejjel is. A képen is ilyen szerepel, de a tejhez több kukoricalisztet adtam kb. 520 gr-t, a “töltelék” itt mazsola és birsalmapép.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.