Milyen az egészséges étrend?

Szeretnél egészségesen étkezni?  A családodnak, gyermekeidnek egészséges ételeket adni? Viszont számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó étrendi ajánlással találkozol. Együnk húst vagy ne együnk? Fogyasszunk tejet és tejtermékeket vagy ne? Zsírral, milyen zsírral vagy zsírszegényen?  Gabonamentesen, gabonával vagy gluténmentesen? És még hosszan sorolhatnánk a felmerülő kérdéseket. Mielőtt, azonban feladnánk és legyintenénk erre „az egészséges táplálkozás” témára, gondoljunk arra, hogy vannak a különféle étrendeknek közös pontjai. Ezek betartását mindenképp érdemes megfontolni és jó kiindulási alap lehet egy egészséges étrend kialakításához.

  1. Kerüld a félkész vagy készételeket, mert tele vannak a szervezet számára szükségtelen, nagy mennyiségben káros vagy bizonytalan hatású anyagokkal, mint például állományjavítók, mesterséges ízfokozók, tartósítószerek, hidrogenizált zsírok, finomított cukrok stb.. Mindig, minden élelmiszernél olvasd el az összetevőket vásárlás előtt!
  2. Kerüld vagy minimalizáld a finomított cukrok, fehér cukor és társai fogyasztását. A legjobb, ha az édes íz iránti vágyunkat gyümölcsökkel csillapítjuk vagy válasszuk a cukor egészségesebb alternatíváit. Itt is érvényes, hogy minden élelmiszernél olvasd el az összetevőket vásárlás előtt, mert olyan termékek is tartalmazhatnak cukrot (glükozt, kukoricaszirupot), amelyeknél eszünkbe se jutna (pl. felvágott).
  3. Fogyassz sok-sok-sok zöldséget (kivéve hüvelyesek). Zöldségből sokat és sokfélét, ezzel biztos nem tévedsz és a kalóriákat is kordában tarthatod.
  4. Persze a gyümölcsökről se feledkezzünk meg. A napi öt adag zöldség vagy gyümölcs általánosan elfogadott ajánlás, bár a gyümölcsfogyasztásról magas cukortartalma miatt megoszlanak a vélemények.
  5. Mértéktartás mindenekelőtt. Bár számos étrendnél, vagy akár diétánál hangsúlyozzák, hogy egyél, amennyi jól esik. Viszont ez valójában a tested tényleges és nem a lelked igényeire vonatkozik, ami sajnos sokszor nincs összhangban. Ráadásul az agyban a teltségérzet kialakulásához körülbelül 20 percre van szükség. Ezért is egyél lassan.
  6. Minimalizáld a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását. A szénhidrát, különösen a magas gluténtartalmú gabonák mennyiségére amúgy is érdemes odafigyelni, mert számos probléma forrása lehet.
  7. Fogyassz rendszeresen, de magas kalóriatartalmuk miatt mértéktartóan olajos magvakat.
  8. Figyelj arra, hogy a szervezeted megfelelő mennyiségű omega 3 zsírsavhoz jusson. Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha rendszeres fogyasztasz tengeri halakat.
  9. Növeld a nyers ételek arányát az étrendedben, hogy a hatóanyagok, enzimek teljes tárházát biztosítsd a szervezeted számára.
  10. A megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, vitamin – és ásványi anyaghoz változatos étrenddel juthatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.