Milyen diétát válasszak?

A legtöbb nő életében felmerül ez a kérdés, különösen a karácsonyi ünnepek után. Milyen az „álom” diéta? Gyors, hatékony, tartós és nem jár lemondással.

Azt hiszem, te is sejted, hogy ilyen nincsen. A plusz kilók számával arányosan egyre több munkát és lemondást is jelent, ha tartós eredményt szeretnél elérni.  Azoknak viszonylag egyszerű dolguk van, akik egy-két kilótól szeretnének csak megszabadulni. Számukra megoldást jelent egy néhány napos kúra, intenzívebb mozgással, választhatnak akár mono (egyféle ételen alapuló) diétát is, mert 1-2 nap esetén ez nem okoz egészségügyi problémát.

Rövid diéta, méregtelenítő kúra azoknak is hasznos lehet, akiknek nem okozott súlyváltozást a karácsonyi vendégeskedés, viszont kicsit tehermentesíti az emésztőrendszert és kipihenheti a szervezet a korábbi nagyobb étkezéseket-italozásokat.

Nagyobb súlyfelesleg esetén a kitartás és türelem a legnagyobb erény. Az étrendi változtatásokat az életmódunk részévé kell(ene) tenni, ha nem csak időleges eredményt szeretnénk elérni és, ha már szokássá válik, akkor nem éljük meg lemondásnak. Ne csak a fogyás legyen a cél, hanem egy egészséges étrend kialakítása is.

Nem újdonság, hogy a gyors fogyás nem egészséges és általában nem tartós (jo-jo effektus), másfelől indításnak jó lehet egy pár napos drasztikusabb kúra, méregtelenítés. Ez kell a léleknek is, hiszen látványosabb az eredmény, utána pedig már könnyebb egy mértékletesebb diétát betartani.

Nem hiszem, hogy a fogyókúráknál van egyetlen üdvözítő út, viszont a választásnál érdemes figyelembe venni néhány dolgot.

  • A szénhidrátok mennyiségére, főleg a gyorsan felszívódó szénhidrátokra mindenképp oda kell figyelni, azok arányát korlátozni.
  • A finomított szénhidrátok, a magas glikémiás indexű ételek drasztikus  vércukorszint ingadozáshoz vezetnek, ez fokozza az éhségérzetet. Ha fogyni szeretnénk mindenképp kerüljük a fehér lisztet és abból készült pékárukat, a finomított cukrot, kukoricaszirupot stb..
  • Ha valaki magas vagy viszonylag magas szénhidráttartalmú étrendet folytat, akkor különösen fontos a teljes értékű, finomítatlan, magas rosttartalmú szénhidrátforrások választása. A rost persze mindenkinek fontos, mert karbantartja az emésztést, de le is lassíthatja a glükóz, az egyszerű szénhidrát felszívódását.
  •  A fehérjékről meg jó tudni, hogy a fehérje jobban laktat, sőt étvágycsökkentő hatású, ráadásul fokozza az anyagcserét.

Egy érdekes adalék a diéta kiválasztásához. Egy izraeli kutatócsoport 322  mérsékelten elhízott önkéntesen háromféle két évig tartó diétás étrend hatásait vizsgálta. Az első csoport alacsony zsírtartalmú, a második csoport  mediterrán, a harmadik csoport alacsony szénhidráttartalmú étrendet követett. Minden csoport tagjai fogytak, de a csökkenés nagyobb volt, az alacsony szénhidrát-és a mediterrán étrend csoportban, mint az alacsony zsírtartalmú csoport. Az alacsony szénhidráttartalmú csoportban fogytak a legtöbbet. A vizsgálat lezárása után két évvel újból megvizsgálták a résztvevőket (erről előzetesen nem tájékoztatták őket). Az alacsony zsír illetve szénhidráttartamú diétát követők nagy része visszanyerte a kezdeti súlyát, a mediterrán étrendet követők viszont csak egy keveset híztak.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.