Egészséges étrend alapjai

Az egészséges életmód részeként a legtöbb odafigyelést talán az egészséges étrend kialakítása jelenti. Megfelelő mennyiségű energiát, különféle tápanyagokat, vitaminokat kell a szervezetünk számára biztosítani, úgy, hogy az finom is legyen. Ez akkor is nehéz, ha csak a saját étkezésünkről van szó és az áruházak polcain csábítóan sorakoznak a gyorsan elkészíthető félkész ételek, amelyek mesterséges adalékanyagokat, ízesítőket, kelleténél több sót és cukrot tartalmaznak. Ha pedig a nőként a családunkról kell gondoskodni és ez általában a mi feladatunk, figyelembe kell venni a férfi ízlését és a gyerek ( vagy a férfi és gyerek) válogatását. Számunkra pedig a párunk, férjünk és gyermekeink egészsége legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a sajátunknál. Na, de milyen is az egészséges étrend?

Ezt sem egyszerű eldönteni, többféle, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó étrend, táplálkozási rendszer van a köztudatban (pl. elválasztó étrend, lúgosító étrend, vegetarianizmus különböző fajtái, makrobiotikus étrend, ahol az ételek több, mint felét a gabonafélék teszik ki és ennek ellentéte a mostanában népszerűvé váló paleolit étrend, ami elveti a gabonák fogyasztását). Egy, néha szélsőségesnek tűnő étrendet követni, főleg a családdal együtt, vagy akár család mellett nagyon nehéz. Persze, ha valaki megtalálta a számára megfelelőt, senkit nem akarok lebeszélni róla, mindegyikkel teszünk az egészségünkért. Azonban egy adott rendszer követése nélkül is érdemes ezeket megismerni, hiszen változatosabbá tehetjük vele az ételeinket.

Mit is érdemes betartanunk?

  • Az étrendünk legyen változatos, mértéktartó, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag.
  • Törekedjünk arra, hogy a táplálékunk fele nyers, friss élelmiszerből álljon, lehetőleg az évszak és a vidék adottságainak megfelelően.
  • Nyugodtan együnk, az ételeket alaposan rágjuk meg.
  • Részesítsük előnybe a növényi táplálékot.
  • Húsfogyasztásnál főleg a halakat és a fehér húsokat válasszuk.
  • Megfelelő mennyiségű folyadék, főleg víz formájában.

Mi az, amit kerüljünk? ( ideális esetben, de legalább korlátozzuk a fogyasztását)

  • félkész élelmiszerek, porok
  • konzervált, festett, állományában javított élelmiszerek
  • fehér liszt
  • fehér cukor
  • élénkítőszerek

Szóval áruházak helyett jobb, ha piacra járunk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.