Egészséges csokoládé – 12+1 ok, amiért érdemes fogyasztanunk

A kakaópor és a magas kakaó tartalmú csokoládé tele van nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal és egyéb hatóanyagokkal, amelyek nemcsak a hangulatunkat, de az egészségi állapotunkat is javítják.

  1. 1. Jelentős az ásványi anyag és vitamintartalma. Kiemelkedően jó forrása a vasnak és magnéziumnak. A tengeri növények mellett a csokoládé tartalmazza a legtöbb kálciumot. Ezeken kívül jelentős az élelmi rost, foszfor, réz és mangán, kálium és cink tartalma. Található benne A, B1, B2, B3, C, E – vitamin és pantoténsav.
  2. Magas flavonoid tartalma jelentősen javítja a keringési rendszer működését. Tágítja a szívkoszorúereket, továbbá a vérlemezkék összetapadási hajlamát, vérrögképződést is csökkenti az erekben, ezzel csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.
  3. Csökkenti a vérnyomást. Elősegíti az artériák falának ellazulását, így megnövekedett átmérővel fokozódik a vérátáramlás. Ráadásul ez megkönnyíti a szív munkáját, és csökkenti a teljes érrendszer megterhelését. Így a szív –és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszik szerepet.
  4. Elősegíti a szellemi frissességet. Az agy vérellátását is javítja, ezzel elősegítve az egészséges agyműködést . A kutatók megfigyelései alapján, azoknak a hatvan feletti agyi keringési zavarral küszködő embereknek ajánlott napi két csésze kakaó fogyasztása az agy vérellátását javítására.
  5. Magas antioxidáns tartalma lassítja az öregedési folyamatot,
  6. és megakadályozza a rákos sejtek kialakulását.
  7. Magas zsírtartalma ellenére nem növeli a szervezet triglicerid szintjét. Ezzel nemcsak az ereink egészségéhez járul hozzá, de csökkenti az elhízás kockázatát is. Ezért fogyókúrába is beilleszthető.
  8. Rosttartalma révén szabályozza a vércukorszintet és kedvezően hathat az emésztőrendszerre.
  9. Élénkít. Teobromin (koffeinhez hasonló vegyület ) tartalma révén enyhe stimuláns, vizelethajtó hatással.
  10. Jókedvre derít. Feniletilamin tartalma fokozza a szervezet dopamintermelését.
  11. A kakaó triptofántartalma növeli a szerotonin szintet is. A dopamin és a szerotonin csökkentik a rosszkedvet, antidepresszáns hatásúak.
  12. Enyhítheti a PMS tüneteit, amelynek kialakulásában az alacsony szerotonin szint is szerepet játszik.

+1  Nagyon, nagyon finom

 

Persze van DE! is, néhány dologra oda kell figyelni, hogy tényleg kihasználjuk a kakaó nyújtotta pozitív hatásokat. Legjobb a nyers kakaó, csokoládéból mindenképp a jó minőségű, magas kakaótartalmút válasszuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.