A fehér csokoládé otthoni elkészítése nem bonyolult feladat. Elkészíthetjük cukormentesen és akár laktózmentesen is, fogyókúrázók, allergiások, „édesszájú” egészségesen táplálkozók örömére. Garantáltan nincs benne tartósítószer, állományjavító, hidrogénezett zsiradék.
Az elkészítés módja hasonló a sötét csokiéhoz, csak kimarad belőle a kakaópor. A tökéletes állag eléréséhez érdemes betartani az itt leírt módszer(eke)t.
Hozzávalók:
- 85 g kakaóvaj – a sötét csokinál kipróbálhatjuk a receptet más zsiradékkal is, a fehér csokoládénál nem igazán érdemes, hiszen a fehér csoki tulajdonképpen amúgy sem igazi csoki, ha nem kakaóvajjal készül, akkor már semmi „csoki jellegű” nem marad benne, esetleg kombinálva alkalmazhatjuk a kókuszolajjal
- porított édesítőszer, ennek adagolását ízlés szerint módosíthatjuk: ez lehet 48-50 g porcukor vagy ugyanennyi xilit, 3 ek (60 ml) méz vagy 60 g porított eritrit, esetleg 2 ek eritrit+ 4-5 csepp stevia kivonat
- 1 teáskanál tejpor vagy szójatejpor vagy rizstejpor vagy kókusztejpor, a tejport is érdemes kávédarálón tovább porítani, hogy könnyebb legyen az összetevők alapos elkeverése
- fűszerezés: egy csipet só és egy rúd vanília kikapart magja vagy fél-egy teáskanál vanília kivonatot tegyünk hozzá, a többit ízlés és kedv szerint például: fahéj, gyömbér, levendulavirág, narancs kivonat
Gőz felett felolvasztjuk a kakaóvajat, utána mehet bele a többi hozzávaló, az egészet szép simára kell keverni. Temperáljuk vagy gyorsan kell lehűteni, hogy felül ne váljon ki egy kakaóvaj réteg.
Pingback: Házi tejcsoki – akár cukormentesen | Egészséges életmódszerek