Házi tejcsoki – akár cukormentesen

Tejcsokoládét is könnyen készíthetsz otthon, akár cukormentesen, akár laktózmentesen. A házi étcsoki és fehércsokoládé után ennek a receptje következik. A csokikészítés általános tudnivalóit itt találod.

Recept 1

56 g kakaóvaj, kipróbálhatod kókuszzsírral is, akkor lágyabb lesz a végeredmény
3 evőkanál tejpor vagy szójatejpor, esetleg rizstejpor, kókusztejpor (ha nagyobbak a szemcsék érdemes kávédarálón aprítani a simább végeredményért)
28 g kakaópor
50 g porcukor vagy xilit, vagy 60-65 g eritrit (az édességét a saját illetve a család ízlése szerint módosítsd)
1 teáskanál vaníliakivonat, egy csipet só

Hasonlóan a többi csokihoz, itt is először olvaszd fel a kakaóvajat, olvaszd bele az édesítőszert, majd jöhet a kakaópor és tejpor jó alaposan elkeverve.

Recept 2

Akár kakaóbabbal is készíthetsz csokit. Ebben az esetben a kakóbabot meg kell pörkölni. Ehhez 120-150 fokra melegítsd elő a sütőt. Terítsd szét a kakaóbabot egy tepsibe egy rétegben. Kb. 15 percig a pörkölés, miközben finom csoki illat árasztja el a konyhát. Utána a pelyvát el kell távolítani a magokról, de ne dobjuk ki, őrölve fűszerként sültekhez felhasználható. A kakaóbabot aprítóban, kávédarálón kb. fél óráig őröld, amíg kissé masszaszerű lesz a magas kakaóvaj tartalma miatt.

17g olvasztott kakaóvajhoz tegyél 170 g kakaóbabos masszát, 113 g porcukrot vagy ennnek megfelelő egyéb édesítőszert, 85 g tejport. Az összetevők elkeveredését segítheted fél teáskanál lecitinnel, de a tökéletes állag eléréséhez temperálásra van szükség.


2 thoughts on “Házi tejcsoki – akár cukormentesen

  1. Üdv!
    Nagyon jónak tűnik a recept, látszik, hogy hozzáértő írta, viszont nekem nem akar sikerülni.. Sima vajat használok, 10-12%-os kakaóvaj tartalmú holland kakaóport, sovány tejport és xilitet, vízgőz fölött készítem, nem túl erős lángon, de amint minden belekerül és összekeverem, hamar szétválik a zsiradék a többitől. Mit rontok el?

    • Igazából csak tippelni tudok, mert így még nem jártam. Egyféle vajjal próbálta? Sajnos vaj és vaj között is óriásiak a különbségek. Ajánlom kipróbálásra a kókuszzsírt, most már nagyon jó árban is kapható, talán még olcsóbb is, mint a vaj.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.