Láz és lázcsillapítás

A láz számos, főleg fertőző betegség kísérő jelensége, különösen gyerekkorban. Bár a láz jelenléte és mértéke nincs összefüggésben a betegség súlyosságával, a beteg közérzetét jelentősen ronthatja és gyermekek esetén megijesztheti a szülőket. Jó, ha tudjuk, hogy a láz a szervezet védekezése a fertőzéses, gyulladásos folyamatokkal szemben. A magas láz sem káros és veszélyes. Ugyanakkor szervezetünk védekező-, azaz immunrendszere hatékonyabban küzd a kórokozók ellen, amelyeknek a többsége ráadásul magas testhőmérséklet mellett rosszabbul szaporodik. Ennek ellenére hasznos lehet, ha ismerjük a lázcsillapítás kíméletes, természetes módszereit, amelyekkel nemcsak a lázat csökkentjük, hanem enyhítjük a kellemetlen tüneteket is.

A 2011.-ben kiadott orvosi protokoll már csak 39 fok (csecsemőknél 3 hónapos korig 38 fok) felett javasolja a láz csillapítását gyermekkorban, elsősorban közérzetet javító szempontból. Minden szülőnek ajánlom a számukra készített útmutató elolvasását. Úgy tűnik egyre inkább elfogadottá válik, hogy a láz nem mumus, hanem a szervezet védekező mechanizmusa és jelentősen elősegíti a végleges, szövődmény mentes gyógyulást. Ennyit pedig megér az általa okozott gyengeség-, elesettség érzet és a kellemetlen közérzet.
A láz ritkán emelkedik spontán 41,7 fok fölé, az ezzel járó szaporább légzés, szívműködés alapvetően nem veszélyes (ez nem vonatkozik a szívbetegséggel, szívproblémákkal küzdőkre).

Tehát ne felejtsd el a lázcsillapítással a természetes gyógyulási folyamatot lassíthatod. Ha tenni akarsz a láz ellen, az a legjobb, ha a cél alapvetően nem a teljes lázcsillapítás (magas láznál), hanem csak a csökkentése, hogy valamelyest jobb legyen a beteg közérzete.

Akár csillapítasz, akár nem, a lázra oda kell figyelni és nem árt betartani a következő tanácsokat:

  • Legfontosabb a pihenés, az ágynyugalom. Ez kíméli a keringési rendszert, és a szervezet a bacik elleni harcra tud koncentrálni. Ha a gyereket nem gyengítette el annyira a betegség, hogy ágyban maradjon, próbálunk meg olyan játékra ösztönözni, ami kevés mozgást igényel vagy meseolvasással tartsuk az ágyában.
  • Ne felejtsük el : Az alvás a legjobb orvosság” . Ösztönözzük a beteget minél több alvásra és hagyjuk aludni.
  • Fontos a friss levegő, szellőztessünk gyakran, óránként 5 percet, de a lázas betegre ne jöjjön közvetlenül a hideg, ilyenkor jobban takarjuk be.
  • A szobahőmérséklet 18-20 fok körül legyen. Ne takarjuk be gyermekünket túlságosan, mert az megakadályozza a szervezet hőleadását. Lázas gyereket ne vigyünk ki a szabadba, egy teljes lázmentes nap és egy éjszaka után engedjük ki először a lakásból.
  •  Célszerű a könnyű pamutruházat viselése, ez szívja fel legjobban a lázzal járó izzadságot, ha hideg a beteg lába, adjunk rá meleg, de jó szellőzésű gyapjúzoknit. Pelenkás korúaknál legalább erre az időszakra érdemes a műanyag, eldobhatós pelenkákat, mosható, jobb szellőzésű textilpelenkára cserélni , hogy elkerüljük a hőpangást.
  • Sok folyadék (víz, higított gyümölcslé, tea), kevés könnyű étel, szoptatott babáknál pedig minél több szopi.

A lázcsillapítás módszereiről legközelebb.


2 thoughts on “Láz és lázcsillapítás

  1. Pingback: A lázcsillapítás természetes módjai | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: A lázcsillapítás természetes módjai : Diabetika.info

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.