Sajttorta csokiimádóknak.
Az alapja brownie jellegű csupa csoki, rajta egy fehércsokis krémsajtos, majd sima krémsajtos réteg. Az étcsokoládé minél magasabb kakaótartalmú legyen. Így részben kevesebb a cukor (ha nem cukormenteset választunk), intenzívebb az íz és persze több benne az egészséges kakaó.
A fehér csokinál figyeljünk a cukortartalomra, válasszunk diabetikusat, ha fontos a cukormentesség vagy készítsük magunk mind az étcsokit, mind a fehér csokoládét, akár cukormentesen.
Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához)
Az alapjához
- 100 g vaj (+ kevés a forma kikenéséhez)
- 120 g liszt (+ kevés a forma szórásához), én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam
- 120 g étcsokoládé (60 g kakaóvajból készítettem az étcsokit, recept itt, kókuszzsírral is készítheted)
- 200 g kristálycukor vagy annak megfelelő egészségesebb édesítőszer , például 200 g xilit, 250 g eritrit (én steviát használtam)
- 2 tojás felverve
- 60 ml tej
A krémhez
- 500 g tejszínes, friss sajt (mascarpone, krémsajt)
- 130 g kristálycukornak megfelelő egészségesebb édesítőszer
- 3 tojás felverve
- 1 tk vaníliakivonat
- 120 g natúr joghurt
- 90 g fehér csokoládé (nálam 45 g kakaóvajból készült házilag)
Elkészítése
A vajat és a csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg. Ha házilag készítjük a csokit, akkor vízgőz felett keverjük össze a hozzávalóit, majd olvasszuk bele a vajat. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele az édesítőszert. A tojást és a tejet adjuk a csokoládékrémhez, és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a lisztet is, és keverjük csomómentesre. Öntsük bele a tésztát egy kivajazott, liszttel enyhén megszórt tortaformába, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 20 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Közben a krémhez keverjük össze a krémsajtot, édesítőszert, tojást és vanília kivonatot. Olvasszuk meg vagy készítsük el a fehér csokit vízgőz felett és adjuk hozzá a krémsajtos keverék 1/3-át. A maradék krémhez pedig keverjük hozzá a joghurtot. Öntsük a fehércsokis krémet a brownie alapra, hagyjuk egy kicsit dermedni. Majd óvatosan csorgassuk, vagy kanalazzuk rá a krém másik felét, vigyázva nehogy a két réteg összekeveredjen. 160 fokon kb. 50 percig süssük és a formában hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt tegyük néhány órára a hűtőbe.