Hogyan készíthetsz otthon igazi csokoládét?

Étcsokoládé, fehércsokoládé, tejcsokoládé is készülhet otthon a konyhádban. A házi csoki készítése nem bonyolult feladat, de oda kell figyelni néhány dologra, hogy a munkánk eredménye minél inkább megközelítse a bolti, minőségi változatokat. Miért érdemes ezzel az időt tölteni?

Mint a legtöbb esetben, itt is biztosan tudod, mi van abban, amit megeszel, elkerülheted a hidrogénezett zsiradékot, a nem kívánatos aromákat és állományjavítókat, adott esetben a tejport vagy a szójatermékeket (akár allergia, akár bizonyos étrendek követése miatt). Ami pedig a legfontosabb, szabályozni tudod a cukormennyiséget vagy akár teljesen ki is válthatod.

A hozzávalókat vízgőz felett kell felolvasztani és összekeverni, figyelve arra, hogy tényleg minden alkotórész felolvadjon és elkeveredjen.

Az igazi csokihoz alapvető összetevő az étkezési minőségű kakaóvaj. Használhatunk helyette kókuszzsírt vagy sima vajat, de azért az már nem lesz ugyanolyan, de úgy is finom lesz azért és garantáltan gyorsan elfogy.

Bármilyen zsiradékot is használunk a csoki hűlése folyamán ez könnyen kiválhat és a csoki tetején különálló réteget alkot, ami nem túl esztétikus és nem is finom.

Ahhoz, hogy hatékonyabban elkeveredjenek és összeálljanak az összetevők használhatunk emulgeálószerként lecitint. Sokszor azonban ez sem elég.

A kiválás megakadályozásának legegyszerűbb módszere a gyors hűtés. A csokinkat elkészülte után még forrón tegyük be a hűtőbe vagy akár a mélyhűtőbe.

Viszont, hogy a csokoládénk tökéletes legyen, a textúrája ne legyen szemcsés, hanem sima, szép fényű, a csokit temperálni kell. Ugyanúgy, ahogy a tökéletes házi készítésű bonbonokhoz felolvasztott bolti csokoládét is. Ezzel nyerik el a kakaóvaj zsírkristályai a megfelelő formát.

Ehhez az összetevők összeolvasztása és keverése után folyamatos kevergetés mellett továbbra is a vízgőz felett legalább öt percig 49 fokon tartsuk a csokinkat. Utána tegyük a keveréket a hűtőszekrényben, időszakonként, akár 5 percenként, keverjük meg, a legjobb habverővel, amíg 26 fokig nem hűl. Majd helyezd vissza a keveréket a vízgőz fölé és melegítsd fel sötét csokoládénál maximum 32 fokra, fehér csokoládénál maximum 31 fokra. Ha nem sikerül és a hőmérsékletet több, mint egy fokkal túlléped, újra kell kezdeni a temperáló folyamatot.

Utána a csokit formába öntjük, egy éjszakát szoba hőmérsékleten, majd hűtőben tároljuk.

Tudom elég macerásnak tűnik, hőmérő is kell hozzá. Azonban ez ne riasszon el, ha ezt a folyamatot kihagyod, akkor is nagyon finom, akár cukormentes csokikat készíthetsz otthon.

Étcsoki, tejcsoki, fehér csokoládé receptje.


One thought on “Hogyan készíthetsz otthon igazi csokoládét?

  1. Pingback: Cukormentes házi csokoládé | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.