Egészséges szaloncukor házilag

Egyszerűen elkészíthető, kevés hozzávaló felhasználásával is finom a végeredmény, egészséges, viszonylag alacsony kalóriatartalmú, finomított cukor és hidrogénezett zsiradék nélkül.

Amennyiben ragaszkodsz egy hagyományos recepthez vagy ízhez, akkor arra törekedj, hogy a fehér cukrot cseréld le egészségesebb édesítőszerre és a szaloncukor bevonásához mindenképpen magas kakaótartalmú étcsokoládét használj, amiben kevés a cukor. Sőt a csokoládét is elkészítheted házilag, akár cukormentesen is.

Kimondottan egészséges variáció, ha alapvetően olyan megoldást keresünk, amit nem kell édesíteni, hanem kihasználjuk az alapanyagok alapvető édességét. Ehhez pedig nem kell más, mint az aszalt gyümölcs. Lehet egyféle vagy akár többféle is, amit felhasználás előtt érdemes beáztatni.  A leginkább költséghatékony megoldás, ha mazsola az alap és ezt kombináljuk más gyümölcsökkel, például aszalt szilvával, barackkal. Áztatás után robotgéppel pépesítjük, keverhetünk bele darált diót vagy más olajos magot. Ha sok olajos magot kevertünk bele, és nem áll össze a keverékünk, akkor tegyünk hozzá egy kevés folyadékot, például almalevet, vagy egy narancs levét. Ragacsos, jól formázható állagot kell kapnunk, amit pihentessünk egy-két órát, majd formázzunk belőle szaloncukrokat és jöhet az olvasztott csokiba mártogatás.

Ha pedig a mártogatást túl macerásnak érezzük, akkor próbáljuk ki, hogy csoki helyett kókuszreszelékbe, darált mandulába vagy más olajos magba forgatjuk.

Persze, ne feledkezzünk meg róla, hogy az aszalt gyümölcsöknek magas a kalória és szénhidráttartalma. Viszont bármennyit is eszünk belőle, mindenképpen egészségesebb, mint a bolti változat.

Ha nem szeretnénk aszalt gyümölcsöt használni, akkor készítsünk házi (cukormentes) marcipánt mandulából és azt megformázva vonjuk be magas kakaótartalmú csokoládéval, ami szintén hasznos a szervezetünk számára.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.