A tortilla elkészítése otthon sem ördöngösség. Gyorsan elkészül és a hozzávalóktól függően rendkívül változatosan és vitamindúsan elkészíthető. Ráadásul jól fagyasztható. Élesztő és sütőpor mentes, ha pedig részben kukoricalisztet használunk a szervezetünk glutén terhelését is csökkenthetjük.
Hozzávalók
- 25dkg liszt (fele búzaliszt, teljes kiőrlésű is lehet, fele kukoricaliszt, de csak búzalisztet is használhatsz)
- 0,2 dl olaj
- 1,5 dl langyos víz
- fél tk só
Elkészítése
Az egészet jól összegyúrjuk, jobb, ha egy picit pihentetjük, de azonnal is felhasználhatjuk. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket 1 mm vastagra (vagy inkább) vékonyra, kerekre (vagy ahogy sikerül) nyújtjuk és forró serpenyőben mindkét oldalát kb. egy-egy percig sütjük.
Variációk
Fogyaszthatjuk feltekerve, félbehajtva vagy akár a két lap közé téve a tölteléket. Töltelék variációknak csak a fantáziánk szabhat határt: Felhasználható például az ebédről megmaradt gombásragu vagy csirkehús, párolt vagy sült zöldségek, de lehet akár egyszerű tejfölös-sonkás, sajtos, krémsajtos-sonkás, néhány salátalevelet, paradicsomot ekkor is tegyünk hozzá. Ha két lap közé tesszük a tölteléket, tegyünk hozzá sajtot is és mindkét oldalát süssük át újra a serpenyőben, így az olvadt sajt összeragasztja a rétegeket.
Ízesített tortilla tészta
Nemcsak a töltelékkel tehetjük változatossá az ételünket, hanem magát a tésztát is ízesíthetjük. Belekeverhetünk a tésztába két gerezd átnyomott fokhagymát vagy 4 dkg pépesre összevágott spenótot. Ehhez előtte a spenótot megmossuk, szárát letépkedve vízbe tesszük és forrásig melegítjük, majd leszűrjük.
Chips
Ha egyben kinyújtjuk és kis háromszögekre vágjuk, úgy kisütve kész is a tortilla chips és már csak valami mártogatós kell hozzá.
Édes változat
Gyors egyszerű édességként is kipróbálható, hogy a tésztába só helyett fél evőkanál cukrot, xilitet teszel. Magában, mézzel vagy lekvárral. Kis háromszögekként kisütve édes mártogatóssal fogyaszthatjuk. Például gyömbéres-fahéjas almaszósszal.
Gluténmentes
Sajnos a gluténmentes változat nem olyan egyszerű, mert ha csak hagyományos kukoricalisztet használunk, a tortilla szétesik, törékeny lesz és gyorsan kiszárad. Az eredeti tortilla egy speciális szárított kukoricaőrleményből készül, ez a masa harina. Ha gluténmentes vagy teljesen autentikus tortillát szeretnél, ezt kell beszerezned.