Egyre többször olvashatjuk, hogy talán egészségesebb margarin helyett vajat használni. Hiszen a margarinban előfordulhatnak hidrogénezett növényi olajok, ami magas transzzsírsav tartalommal jár (bár, manapság már az olajok keményítését, általában nem hidrogénezéssel érik el, de mindig olvassuk el az összetevőket), másfelől kedvezőtlen az omega-6 és omega-3 zsírsav tartalma. Ha mégse szeretnénk áttérni a vajra, vagy teljesen nem mondanánk le a margarinról, de biztosan tudni szeretnénk, mi van abban, amit megeszünk, készíthetünk otthon is margarint.
A házi margarin készítés alapja:
- 20 g szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírt, pl. kókuszzsír vagy a pálmazsír.
- Ehhez adjunk hozzá 3 evőkanálnyi (azaz 30 gramm) növényi olajat (lehetőleg hidegen sajtolt legyen). Bármilyen olaj megfelelő, de a kedvezőbb omega 3-6 arány miatt napraforgó helyett, használjunk inkább repce- vagy olivaolajat. Legideálisabb a lenolaj lenne, de ez jelentősen megnöveli a margarinunk költségeit.
- A keveréket jeges vízbe állított tálban egyre gyorsuló mozdulatokkal keverjük egybe, míg eléri a lágy, margarinhoz hasonló állagot.
- Vegyük ki az edényt a hideg vízből, és adjunk hozzá 2 teáskanál tejet (ez elhagyható), valamint 1 db nyers vagy pasztőrözött tojássárgáját.
- Keverjük, amíg finom és lágy margarint nem kapunk, ezután sóval, citromlével és egyéb zöldfűszerekkel, – például petrezselyem, apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű, tárkony, bors, – ízlés szerint fűszerezhetjük.
Ha ki szeretnénk hagyni a tojást és a tejet is, erre is van lehetőség. Itt egy lehetséges recept (forrás: Living without):
1. Tegyél 1 evőkanál kókuszolajat , ½ csésze olívaolaj, ½ csésze napraforgó olaj vagy kukorica olaj ( vagy legyen ez is oliva vagy repceolaj), 1 teáskanál folyékony lecitint (A lecitin készülhet szójából, tojásból, napraforgóból vagy kukoricából. Ha allergiás vagy mindig ellenőrizze a címkét, miből készült. Sokan, akik allergiásak a szójára, mégis tolerálják a szójalecitint.), ½ csésze kókusz krémet, ½ teáskanál sót, ízlés szerint fűszert egy turmixgépbe. Majd turmixold össze közepes-nagy sebességen körülbelül 2 percig, amíg a keverék krémes nem lesz.
2. Öntsd a margarint egy edénybe, fedd le szorosan, és az első kóstolás előtt, tedd a mélyhűtőbe néhány órára vagy egy egész éjszakára.
3. Hátránya ennek a receptnek, hogy mélyhűtőben kell tartani (egy hónapig eltartható), ezért kb. 10 perc előbb ki kell venni, mielőtt használnánk.
Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!
Szia! A lysolecithin megegyezik a folyékony lecitinnel? Köszönöm.
Igen.