Csokis-diós körtetorta igazán pazar őszi desszert, ráadásul egészséges is, bár cukormentesen sem kalóriaszegény.
A körte, bár nem kiemelkedően magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, de azért jó C- és K-vitamin, kálium, réz- és mangánforrás. Viszont magas a rosttartalma és kiemelkedő az antioxidáns tartalma.
A magas kakaótartalmú étcsokoládé (koffein és magas kalóriatartalma miatt azért mértékkel fogyasztva) magnéziumhoz, foszforhoz és sejtvédő, antioxidáns hatású polifenolokhoz juttatja a szervezetünket .
A dió pedig többek közt, esszenciális zsírsavtartalma révén segíti az egészségünk megőrzését.
Csokis- diós körtetorta (eredeti recept itt)
- 4 közepes méretű körte (hámozva, magozva, szeletelve)
- 100 g dió, durvára aprítva (készítettem mogyoróval is)
- 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé, akár házilag készítve
- 140 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- 100 g kristálycukornak megfelelő édesítőszer, én 30 g 4szeres édességű steviás eritritet használtam
- 175 g vaj
- 2 tojás (lazán felverve)
Diót, szódabikarbónát, lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az édesítőszerünket, a puha vajat és a tojásokat, majd óvatosan beleforgatjuk az apróra tört csokit és a körteszeletek felét. Egy kivajazott kapcsos tortaformába simítjuk a tésztát és belenyomkodjuk a maradék körteszeleteket. 140 fokos (légkeveréses) előmelegített sütőben egy órát sütjük. Melegen kissé szétesős, ezért langyosan vagy hidegen vegyük ki a formából. Jó étvágyat!