Egészséges őszi finomság

Csokis-diós körtetorta igazán pazar őszi desszert, ráadásul egészséges is, bár cukormentesen sem kalóriaszegény.

A körte, bár nem kiemelkedően magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, de azért jó C- és K-vitamin, kálium, réz- és mangánforrás. Viszont magas a rosttartalma és kiemelkedő az antioxidáns tartalma.

A magas kakaótartalmú étcsokoládé (koffein és magas kalóriatartalma miatt azért mértékkel fogyasztva) magnéziumhoz, foszforhoz és sejtvédő, antioxidáns hatású polifenolokhoz juttatja a szervezetünket .

A dió pedig többek közt, esszenciális zsírsavtartalma révén segíti az egészségünk megőrzését.

Csokis- diós körtetorta (eredeti recept itt)

  • 4 közepes méretű körte (hámozva, magozva, szeletelve)
  • 100 g dió, durvára aprítva (készítettem mogyoróval is)
  • 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé, akár házilag készítve
  • 140 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 100 g kristálycukornak megfelelő édesítőszer, én 30 g 4szeres édességű steviás eritritet használtam
  • 175 g vaj
  • 2 tojás (lazán felverve)

Diót, szódabikarbónát, lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az édesítőszerünket, a puha vajat és a tojásokat, majd óvatosan beleforgatjuk az apróra tört csokit és a körteszeletek felét. Egy kivajazott kapcsos tortaformába simítjuk a tésztát és belenyomkodjuk a maradék körteszeleteket. 140 fokos (légkeveréses) előmelegített sütőben egy órát sütjük. Melegen kissé szétesős, ezért langyosan vagy hidegen vegyük ki a formából. Jó étvágyat!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.