Az egyik legjobb természetes antibiotikum és immunerősítő a fokhagyma, különösen mézzel kombinálva. Gyereknek, felnőttnek egyaránt érdemes az őszi – téli időszakban már megelőzésként alkalmazni, de hatásos megfázás, nátha, köhögés esetén is.
A felnőttek egy része sem tudja az erős, nyers fokhagymát megenni, gyerekekkel pedig sokszor nehéz elfogadtatni az ízét. Keverhetünk egy kis nyers reszelt fokhagymát például a körözöttbe, vagy egy vékony fokhagyma szeletet tegyünk két almaszelet közé, ez enyhíti a csípős ízét.
A mézes fokhagyma receptje egyszerű. Készíthetjük azonnali fogyasztásra, két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Kialakult betegség esetén naponta 4-5-ször ismételjük.
Gyereknek érdemesebb legalább 1 napot mézben érlelt fokhagymát adni, mert az érlelés alatt fokozatosan gyengül a fokhagyma ereje. Pucolj meg egy egész fej fokhagymát, szedd gerezdjeire, roppantsd meg egy kicsit majd tedd bele egy zárható fedelű üvegbe, és öntsd fel jó minőségű mézzel, legjobb a bio hársméz vagy kakukkfűméz. Esténként bekaphatsz belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt, 2-3 hét után, ha mégnem fogyott el, érdemes 1-2 gerezdet még hozzárakni, hogy az erejét növeljük.
Fokhagyma-levet is készíthetünk. Egy csészényi vízhez tegyünk három gerezd fokhagymát, forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kihűlni, ha már 60°C alá hűlt, adjunk hozzá egy negyed csészényi frissen facsart citromlevet és egy negyed csészényi mézet. Gyereknek 1-2 teáskanál adjuk naponta, mi akár napi háromszor fél csészényit is megihatunk.
Fokhagyma gyógyhatása, ha kevésbé is, de (nem agyon)főzve is érvényesülnek. Kipróbálhatjuk a következő fűszeres fokhagyma receptet is. 3 fej fokhagyma megtisztított gerezdjeit 1 dl enyhén sós tejben kb. 5 perc alatt főzzük félpuhára, majd csepegtessük le. 1, 5 dl mézet 2 citrom kifacsartlevével, egy csipetnyi sóval, pár szem egész borssal, 2 szál rozmaringgal és 1 chilipaprikával ( ha gyereknek szánjuk, ezt inkább hagyjuk ki) felfőzzük. A fokhagymagerezdeket kis üvegbe rakjuk, ráöntjük a fűszeres-mézes keveréket, majd az üveget lezárjuk. Három-négy nap érlelés után fogyasszuk.
Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!
Pingback: Megfázás, nátha ellen - (nemcsak) kismamáknak | Egészséges életmódszerek