Néhány alacsony kalóriatartalmú, gyorsan elkészíthető süteményt ajánlanék az ünnepekre, de a bronzvasárnapra is ideális. Kakaó (csokoládé) és diótartalma miatt gazdag antioxidánsokban és egészséges zsírsavakban. A lisztmentes változat pedig lisztérzékenyek számára is ajánlott és, ha a cukrot más édesítőre cseréljük paleolit étrendbe is beilleszthető és a kalória- és szénhidráttartalmát is csökkentjük.
A receptek amerikaiak, alapegysége a csésze, ennek méretéről eltérő információkat olvastam, itt 236, 59ml szerepel.
Csokis-diós süti
Az itt leírt alapanyagokból 20 db süti lesz, egy süti 100 kalóriát tartalmaz, de, ha cukor helyett részben vagy teljesen más édesítőt ( pl. stevia, xilit) alkalmazol, ezt tovább csökkentheted.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1/4 csésze zabpehely
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/8 teáskanál fahéj
- 6 evőkanál sótlan vaj, lágyított
- 6 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 csésze reszelt étcsokoládé
- 1/4 csésze durvára vágott dió
- 1/4 csésze aszalt cseresznye
Melegítsd fel a sütőt 175 fokra. Egy tálba keverd össze a lisztet, a zabot, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik tálba pedig habosra a vajat és cukor, utána add hozzá a tojást és vaníliát és keverd simára. Ezután öntsük össze a két tál tartalmát. Keverjd hozzá a csokoládét, diót és cseresznyét. Egy evőkanálnyit tegyünk a tepsire (sütőlapra, sütőfóliára, sütőpapírra) egymástól 5 cm távolságra. Süssük aranybarnára (kb. 9 perc). Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni kb 3 percig, majd szedjük le a sütőlapról.
Lisztmentes csokis-diós süti
A receptben szereplő mennyiségből 60 db süti lesz, két tepsire való, egy sütemény 55 kcal-t tartalmaz, de ezt tovább csökkentheted, ha cukor helyett részben vagy teljesen más édesítőt (pl. stevia, xilit) alkalmazol.
Hozzávalók:
- 2 1/2 csésze dió
- 3 csésze porcukor
- 1/2 csésze plusz 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/4 teáskanál só
- 4 tojásfehérje
- 1 evőkanál vanília-kivonat
Melegítsd fel a sütőt 160 fokra. Ajánlott a tepsibe sütőpapírt vagy sütőfóliát tenni. A diót finomra vágjuk, majd pirítsuk meg, amíg illatos nem lesz. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a cukrot, kakaót és a sót egy tálba, majd keverd hozzá a diót. Add hozzá a tojásfehérjét és vaníliát. Egy villával vagy egy elektromos keverő közepes fokozatán állítsd össze a tészta, amíg csak nedves. (Ne vidd túlzásba különben a tészta megmerevedik.). Púpozott teáskanálnyi adagonként tedd a tepsibe. Addig süsd, amíg a teteje enyhén repedt és fényes nem lesz, ez körülbelül 15 perc. Légmentesen záródó tartályban szobahőmérsékleten 1 hétig eláll.