Gyors, finom, egészséges diós sütik az ünnepekre

Néhány alacsony kalóriatartalmú, gyorsan elkészíthető süteményt ajánlanék az ünnepekre, de a bronzvasárnapra is ideális. Kakaó (csokoládé) és diótartalma miatt gazdag antioxidánsokban és egészséges zsírsavakban. A lisztmentes változat pedig lisztérzékenyek számára is ajánlott és, ha a cukrot más édesítőre cseréljük paleolit étrendbe is beilleszthető és a kalória- és szénhidráttartalmát is csökkentjük.

A receptek amerikaiak, alapegysége a csésze, ennek méretéről eltérő információkat olvastam, itt 236, 59ml szerepel.

Csokis-diós süti

Az itt leírt alapanyagokból 20 db süti lesz, egy süti 100 kalóriát tartalmaz, de, ha cukor helyett részben vagy teljesen más édesítőt ( pl. stevia, xilit) alkalmazol, ezt tovább csökkentheted.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/4 csésze zabpehely
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/8 teáskanál fahéj
  • 6 evőkanál sótlan vaj, lágyított
  • 6 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 csésze reszelt étcsokoládé
  • 1/4 csésze durvára vágott dió
  • 1/4 csésze aszalt cseresznye

Melegítsd fel a sütőt 175 fokra. Egy tálba keverd össze a lisztet, a zabot, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik tálba pedig habosra a vajat és cukor, utána add hozzá a tojást és vaníliát és keverd simára. Ezután öntsük össze a két tál tartalmát. Keverjd hozzá a csokoládét, diót és cseresznyét. Egy evőkanálnyit tegyünk a tepsire (sütőlapra, sütőfóliára, sütőpapírra) egymástól 5 cm távolságra. Süssük aranybarnára (kb. 9 perc). Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni kb 3 percig, majd szedjük le a sütőlapról.

Lisztmentes csokis-diós süti

A receptben szereplő mennyiségből 60 db süti lesz, két tepsire való, egy sütemény 55 kcal-t tartalmaz, de ezt tovább csökkentheted, ha cukor helyett részben vagy teljesen más édesítőt (pl. stevia, xilit) alkalmazol.

Hozzávalók:

  • 2 1/2 csésze dió
  • 3 csésze porcukor
  • 1/2 csésze plusz 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/4 teáskanál só
  • 4 tojásfehérje
  • 1 evőkanál vanília-kivonat

Melegítsd fel a sütőt 160 fokra. Ajánlott a tepsibe sütőpapírt vagy sütőfóliát tenni. A diót finomra vágjuk, majd pirítsuk meg, amíg illatos nem lesz. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a cukrot, kakaót és a sót egy tálba, majd keverd hozzá a diót. Add hozzá a tojásfehérjét és vaníliát. Egy villával vagy egy elektromos keverő közepes fokozatán állítsd össze a tészta, amíg csak nedves. (Ne vidd túlzásba különben a tészta megmerevedik.). Púpozott teáskanálnyi  adagonként tedd a tepsibe. Addig süsd, amíg a teteje enyhén repedt és fényes nem lesz, ez körülbelül 15 perc. Légmentesen záródó tartályban szobahőmérsékleten 1 hétig eláll.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.