Házi, cukormentes marcipán felhasználása, házi szaloncukor, bonbon

Korábban készítettem házilag marcipánt cukor helyett xilittel illetve eritrittel. Néhány nap után jutottam oda, hogy fel is használjam, bár addigra jelentősen megfogyatkozott a mennyisége. Így is készült belőle egy kevés szaloncukor, bonbon, forró csoki, marcipánkrém.

A xilites, pontosabban stéviás xilittel készült marcipán könnyen, jól formázható. Egyszerűen bonbonos formába tölthető vagy kézzel a kívánt alakra formázható. A szaloncukrokhoz először kilapítottam, kis darab aszalt szilvát tettem bele, majd összegömbölyítve szaloncukor formájúvá alakítottam. Olvasztott étcsokiba mártogattam a szaloncukrokat és a bonbonokat is (pontosabban a dinoszaurusz formájúak felső részét csak ecseteltem). Figyeljünk a magas kakaótartalomra, és a kakaóvaj helyett ne növényi olajokat használjanak az elkészítéséhez (ez a különféle bevonómasszáknál gyakori).

A szép, tartós csokoládébavonathoz a csokoládét a felhasználás során temperálni kell. További lehetőség a fényes bevonat eléréséhez, hogy étolajat kevernek az olvasztott csokihoz, vagy még jobb, ha szobahőmérsékleten kemény zsiradékot (vaj, kókuszzsír) keverünk bele. Eltérő arányokat lehet olvasni a különféle receptekben, én 150 g 70 %-os étcsokoládéhoz egy evőkanál kókuszzsírt kevertem. További előnye, hogy lassabban szilárdul meg a csoki, így a kezdőknek (így nekem is) van idejük nyugodtam mártogatni. A csoki lecsöpögtetésére ezt a módot választottam.

Az eritrites marcipán nehezen formázható, könnyen töredezik. Ezért bonbontölteléknak alkalmazhatjuk, ahol a formába beletömködve a csokiburok összetartja. Készíthetünk marcipánkrémet is. Pontos arányokat nem tudok írni, de 90 g eritrites marcipánt belemorzsoltam kb. 1 dl tejszínbe, adtam hozzá egy tojást és összefőztem, egy pici, fél-egy kávéskanál keményítőt adtam hozzá, de enélkül is elég sűrű volt. Beletöltöttem mini kuglófok középső üregébe, kis csokikrémet öntöttem rá. Gyorsan elfogyott.

A maradék olvasztott csokiból pedig forró csoki készült, ebbe is morzsoltam egy kicsi eritrites marcipánt, a tetejére pedig tejszínhab és mandula került. Nem éppen diétás ital, de alkalmanként belefér.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.