Marcipán házilag cukormentesen

Miért érdemes otthon készíteni a marcipánt? Mert egyfelől pontosan tudod, mi van abban, amit eszel, másfelől a cukrot részben vagy egészben leválthatod, így az édességed egészségesebb, kalóriában és szénhidrátban szegényebb lesz, miközben nem kell lemondanod a finom ízekről. Ezenkívül viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető.

Számos házi marcipán receptet talász itt.

Persze állagában nem lesz teljesen olyan, mint amit készen megveszel, ezért mondjuk, ha tortabevonásra szeretnéd használni, talán nem érdemes próbálkozni vele, de krémekbe, tölteléknek, például bonbonhoz, szaloncukorhoz kiváló és ízletes.

A cukrász marcipánt nagy nyomáson többször áthengerelik. A hengergép egyfelől széttöri a szemcséket, így teljesen homogén lesz, másfelől, pedig kisajtolja a magokból az olajat, ez fogja össze a cukorral. A házi marcipánnál olaj helyett vizet (esetleg tojásfehérjét) alkalmazhatunk, viszont tudnunk kell, ez meggyorsítja a romlását is. Tehát nem lehet olyan sokáig tárolni, mint a boltit, de ne aggódj, annyira finom, hogy nem is lesz alkalma, ideje tönkremenni.

Én a cukormentes változatot próbáltam ki (recept itt) ennél kicsit mások az arányok.

Ami kell hozzá:

200 g héj nélküli, őrölt mandula

Ha héjas mandulád van: forró, lobogó vízbe dobd bele a mandulát, majd az újraforrástól számított 3 perc múlva szűrd le, ezután a fellazult vékony héjat könnyen lehúzhatjuk. Egy napig szétterítve hagyd megszáradni.
Az őrlést késes robotgéppel vagy kávédarálóval végezheted. De vehetsz őrült, blansírozott mandulát is, ahogy most én is tettem. ( Héjas mandulával is finom lesz, bár kevésbé marcipánszerű.)
10 g keserűmandula vagy keserű barackmag, vagy 1 tk keserű mandula aroma vagy esszencia
Ne hagyd ki, ez adja az igazi marcipánízt.Nélküle nem marcipános, hanem mandulás sütid lesz.
A receptekben általában 200 g cukor szerepel, de találkoztam már 100 g-mal is, ezt is ki lehet próbálni, ha cukorral édesítesz vagy használj 60 g nyírfacukrot/xilitet, én 25 g steviás xilitet használtam (ami 4x édesítő erejű) illetve én kipróbáltam 90 g eritrittel is
3 evőkanál víz

Az elkészítése egyszerű
A cukrot/ xilitet /eritritet egy a vízzel sziruppá főzzük. A darált mandulához hozzáöntjük a cukorszirupot és jó alaposan összegyúrjuk. Henger alakúra sodorjuk és fóliába csavarva hűtőben tároljuk a felhasználásig. Ha mi őröljük meg a mandulát, a cukor egy részét is vele őrölhetjük és csak a többiből készül szirup vagy itt egy másik módszer.
Ha a marcipánt ízesíteni akarod, célszerű még az elkészítése során belekeverni, legyen az például rum, vagy valamilyen aroma, fűszerek (fahéj, reszelt vagy őrölt száratott gyömbér), esetleg a vizet részben vagy teljesen narancs levére válthatjuk és keverjünk hozzá egy kis reszelt narancshéjat is. Színezhetjük is a marcipánt, ha porfestéket veszünk hígítsuk 96 %-os alkohollal, és ezzel gyúrjuk össze.
A képeken a csomagolt a bolti, a vékonyabb, hosszúkás a steviás xilittel édesített, a két rövid tömzsi pedig az eritrites marcipán.

Tapasztalat

Alaposabban össze kellett volna gyúrnom. (Egy folyamatosan pakoló kétéves mellett könnyű elkapkodni a dolgokat. Most sem úsztuk meg közjáték nélkül, sikerült megkaparintania a mandulaaromát, aminek a nagyrészét sikeresen magára is locsolta, úgyhogy volt mandula/ marcipán illat).
A steviás xilittel készült marcipán könnyen, jól összeállt és másnap is jól formázható maradt. Nekem ez ízlett a legjobban (jobban, mint a bolti, de persze ez teljesen szubjektív).
Az eritrites is összeállt, de nehezebben (bár itt az összegyúrás is másképp zajlott, ahogy ráöntöttem a szirupot, még túl forró volt, nem tudtam elkezdeni a gyúrást, majd pedig, lehet túlságosan kihűlt, mire újra nekiveselkedtem), de nehezebben formázható, könnyebben töredezik, ezért itt az arányokon módosítani kell a jobb eredményért. Most ugyan nem csináltam több adagot, de valószínűleg több folyadék kell hozzá, vagy kombinálni más édesítőszerrel. Ez utóbbi azért is tűnik praktikusabbnak, mert néhány óra hűtés után az eritrites marcipán ízén lehet érezni, hogy a szájban hűsítő érzést kelt, ez az eritrit sajátossága, úgyhogy ezt inkább, valamilyen alkoholos vagy mentás ízesítéssel tudnám elképzelni.

Ha mégis szeretnél tortabevonáshoz marcipánt készíteni, akkor nem érdemes a cukrot leváltani xilitre sem, esetleg csak részben, mert a túl sok xilit kihűlés után visszakristályosodhat és megtöredezhet a marcipán. Viszont ilyenkor a cukor mennyisége kétszerese-háromszorosa legyen a manduláénak, mert így lesz a bevonáshoz megfelelően képlékeny, könnyen alakítható a marcipánmassza.


3 thoughts on “Marcipán házilag cukormentesen

  1. Pingback: Házi, cukormentes marcipán felhasználása, házi szaloncukor, bonbon | Egészséges életmódszerek

    • Őszintén szólva ezzel nem is próbálkoztam, máshonnan származó információk szerint, ha tortabevonáshoz szeretnél marcipánt készíteni, akkor nem érdemes a cukrot leváltani xilitre sem, esetleg csak részben, mert a túl sok xilit kihűlés után visszakristályosodhat és megtöredezhet a marcipán. Viszont ilyenkor a cukor mennyisége kétszerese-háromszorosa legyen a manduláénak, mert így lesz a bevonáshoz megfelelően képlékeny, könnyen alakítható a marcipánmassza. Az pedig, hogy esetleg milyen arányban lehetne leváltani a cukrot, további kísérletezést igényel, ha próbálkozom vele, vagy mástól hallok/olvasok tapasztalatot mindenképp jelzem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.