Emésztést segítő módszerek az ünnepekre

Közeledik a karácsony, akik nem ajándékok után rohangálnak, azok a konyhában sürögnek-forognak. Mindannyiunkat érint a vendégeskedés, vendégeket hívunk vagy vendégségbe megyünk, amiben általában központi szerepet kap az evés-ivás. Minden karácsonyi eszem-iszomról szóló cikkben szerepel – nagyon helyesen -, hogy ilyenkor se egyél többet, mint máskor. Ha ez ilyen egyszerű lenne.
Ki ne hallotta volna már: ” Na, egyél még!”, “Csak ilyen keveset ettél”, “Talán nem ízlett?”, “Csak ezt kóstold még meg”! és valljuk be vendéglátóként magunk is gyakran ebbe a hibába esünk. Nem könnyű erre nemet mondani. Persze sokszor az is elég, ha kint van az asztalon 15 féle sütemény vagy egyéb rágcsálnivalók és beszélgetés közben lecsúszik egy-egy, végül sok darab. A végeredmény pedig könnyen lehet hasfájás, gyomorgörcs, puffadás vagy csak rossz közérzetet okozó telítettségérzés. Számos természetes módszer, gyógynövény áll a rendelkezésünkre, hogy gyorsan helyreálljon a rend odabent.

Bőséges étkezés után enyhíti a telítettségérzetet, ha fél teáskanál sütőport vagy szódabikarbónát vízben feloldunk és megisszuk.

A gyógynövények közül különösen jó hatású a kamilla, borsosmenta és citromfű. Mindegyik görcsoldó, gyulladáscsökkentő, szélhajtó, jó gyomorégés ellen is. A borsmenta nyugtatja a másnapos gyomrot is, citromfűvel együtt enyhíti az émelygést és hányingert. Alkalmazhatjuk még például az ezerjófüvet, köménymagot, édesköményt, ánizst, esetleg kakukkfüvet, kálmosgyökeret, macskagyökeret.

Egy teakeverék puffadás ellen: Azonos mennyiségű kamillavirág, borsmentalevél, macskagyökér, köménymag, ánizsból álló keverékből egy púpozott evőkanálnyit két deciliter vízzel forrázzunk le, 5 perc állás után leszűrve fogyaszthatjuk.

Esetleg kipróbálhatjuk a tormabort is: Ehhez 50 g megtisztított tormát fél liter vörösborba áztassunk be 4 órán keresztül, majd főzzük fel. Miután langyosra hűlt keverjünk bele 3 evőkanál mézet, majd szűrjük le. Étkezések előtt egy kupicával igyunk belőle. 1-2 hétig eltartható, tehát egyszerre ne készítsünk belőle nagy mennyiséget.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.