Édes egészségvédelem sárgarépával

Az általánosan ismert, narancssárga színű répa csak a 16 században jelent meg. Kiemelkedő egészségvédő szerepét, ahogy a színét is rendkívül magas béta-karotin tartalmának köszönheti. Ezenkívül számos vitamint (A-, B-, C-, E- és K ) és ásványi anyagot (kalcium, kálium, nátrium, foszfor, vas, magnézium, króm), rostokat tartalmaz. Egészségmegőrző és gyógyító hatását egész évben könnyen és olcsó kihasználhatjuk. Étrendünkbe változatos módon beilleszthető a levesektől, a desszertig.

A béta-karotin az A- vitamin elővitaminja, további előnye, hogy míg az A-vitaminnál fennállhat a már egészségkárosító túlfogyasztás, addig a béta karotin fogyasztás biztonságos és egészséges útja a megfelelő A-vitamin ellátottság elérésének, mivel csak a szükséges mennyiségben alakul át. Vegetáriánusok számára ajánlott a gyakori fogyasztása, hiszen amúgy a magas A-vitamin tartalmú ételek állati eredetűek.  Ha esetleg hosszabb ideig mégis többet fogyasztunk belőle a kelleténél (napi 60 mg fölött) a bőr besárgulhat, de ez veszélytelen és gyorsan elmúlik, ha a bevitelt csökkentjük.

A sárgarépa gyökerének 100 g-ban 6-7 mg béta-karotin található, azonban a szervezet ennek csak egy részét tudja hasznosítani a répa vastag sejtfalai miatt. Nyersen fogyasztva a negyedét, míg főzve, feldolgozva a sejtfalak károsodnak, így a szervezetünk számára jobban hozzáférhetővé válik, és több mint a fele hasznosulhat.

A sárgarépa hatása a szervezetre:

    • Segít a látás folyamatában, az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem megfelelő fényérzékeléséhez.

    • Biztosítja a bőr, egyéb szövetek, nyálkahártyák épségét. Emiatt minden bőrproblémánál (kiütés, pikkelysömör), nyálkahártya gyulladásos megbetegedésinél (tüdő, köhögéscsillapítás, emésztőrendszer, húgyutak fertőzése) alkalmazzuk. Bőrt tápláló és védő hatását külsőleg, pakolás formájában is kihasználhatjuk. Égési sérülés esetén levét közvetlenül helyezzük a sebre.

    • Szilícium tartalmának köszönhetően a kötőszöveteket is erősíti.

    • Szükséges a csontok egészséges fejlődéséhez, a csontok épségének megőrzéséhez, segíti a megfelelő kálcium-anyagcserét. Alapvető a zavartalan növekedéshez, ezért is ideális étel már csecsemőkortól kezdve.

    • Kismamáknak is nagyon ajánlott: terhesség alatt hozzájárul a magzat csonvázának fejlődéséhez, szoptatás alatt pedig serkenti az anyatejképződést.

    • A béta-karotin antioxidáns hatású, segíti az immunfolyamatokat, véd a fertőzések ellen és lassítja a sejtek elöregedését.

    • Alacsony kalóriatartalmú, alacsony glikémiás indexű, azaz fogyasztásával nem nő meg hirtelen a vércukorszint. Ráadásul, ha a vérben magas karotinoid mennyisége, annál inkább csökken a vércukor mennyisége.

    • Lúgos hatású, segíti a vér savtalanítását, a máj működését. Ennek köszönhetően tisztító, méregtelenítő hatású. Jó hatású anyagcsere-betegségek esetén.Ennek köszönhetően jó hatású ízületi problémák, arthritis esetén, enyhíti az izmok, ízületek fájdalmát.

    • Csökkenti a vér koleszterinszintjét, kálium- és béta-karotin tartalmának köszönhetően szív- és érrendszeri problémákkal küszködőknek is ajánlott a gyakori fogyasztása.

    • Segíti az emésztést, magas rosttartalma segít a székrekedés és aranyér megelőzésében. Az almához hasonlóan hasmenés esetén is jól alkalmazható, rosttartalma segít a széklet normalizálásában, egyéb hatóanyagai pedig megakadályozzák, hogy a hasmenést okozó baktériumok meg tudjanak tapadni a bélrendszer falán. Élősködők, vérhas esetén is a legjobb a reszelt sárgarépa.

    • Emésztést támogató hatása és számos hatóanyagtartalmának köszönhetően a csecsemők ideális első ételei közé tartozik. Számukra (is) a legideálisabb  a vegyszermentes termesztésből származó, mivel a sárgarépa azon növények közé tartozik, ame­lyek hajlamosak a nitrogén tartalmú műtrágyákból származó nitrát felhalmozására. Amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, figyeljünk arra, hogy a nyers sárgarépából készült ivólevet, salátát mindig frissen, közvetlenül a fogyasztás előtt készítsük el.

    • Rákmegelőző hatású, amelyhez nemcsak antioxidáns- és rosttartalma járul hozzá. Segít megelőzni többek közt a vastag- és végbéldaganat kialakulását. Megtisztítja a beleket a lerakódásoktól, ezáltal csökken a belek toxikus tartalma. Egyes rákellenes gyógyszer hatását képes fokozni, hozzájárulva ezzel is a gyógyuláshoz.

5 thoughts on “Édes egészségvédelem sárgarépával

  1. Pingback: Variációk sárgarépára - 1. rész | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Variációk sárgarépára - 2. rész | Egészséges életmódszerek

  3. Pingback: Egészséges desszert-golyócskák sárgarépával | Egészséges életmódszerek

  4. Pingback: Gyömbéres-sárgarépás korongok | Egészséges életmódszerek

  5. Pingback: Sárgarépa tészta helyett!? | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.