Egészséges, olcsó, egész évben könnyen elérhető. Minden amellett szól, hogy gyakran alkalmazzuk. Számos étel készítésénél felhasználhatjuk, legyen az leves, főétel, desszert vagy saláta.
Leves
Nemcsak húsleves vagy vegyes zöldséglevesek része lehet. A leves fő alapanyagaként ízesíthetjük korianderrel, gyömbérrel, naranccsal, fehérborral, tejszínnel. Gyorsan, egyszerűen finom, változatos, pikáns leveseket készíthetünk belőle.
Igazi téli, megfázásos megbetegedések ellen és megelőzésére is kiváló variáció a gyömbéres-almás répaleves.
Három evőkanál olívaolajon pirítsunk áttetszőre 1 fej apróra vágott hagymát majd adjunk hozzá 2 gerezd, aprított fokhagymát és 2 evőkanál reszelt gyömbért, és főzzük egy pár percig alacsony lángon. Utána adjunk hozzá egy nagyméretű, apróra vágott almát és bő fél kiló feldarabolt sárgarépát. Főzzük még néhány percig, majd öntsük fel a 4 csésze zöldség vagy húslevessel, keverjük össze és forraljuk fel. Utána alacsony hőmérsékleten főzzük kb. 20 percig, amíg meg nem puhul. Ezután turmixgépben vagy merülő mixerrel pépesítsük. Ízesítsük egy csipet szerecsendióval, sóval, borssal.
Vagy készíts egy finom fűszeres-tahinis sárgarépa levest.
Ehhez egy serpenyőben fél evőkanál olivaolajon pároljunk meg egy fej apróra vágott hagymát, majd adjunk hozzá 3 gerezd fokhagymát aprítva és főzzük egy percig. Keverjünk bele 1/2 teáskanál sót, 1/4 teáskanál fekete borsot, 1/4 teáskanál őrölt koriandert, 1/4 teáskanál római köményt és 1/4 teáskanál kurkumát. Most adjunk hozzá 350 g felaprított sárgarépát és kevergessük 2-3 percig. Adjunk hozzá 3 csésze vizet forraljuk fel, majd fedjük le fedővel, és közepes lángon addig főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul. Hagyjuk hűlni 10 percig, mielőtt belekeverjük 3 evőkanál tahinit. Utána pépesítsük az egészet és már fogyaszthatjuk is.
Tahinit vehetünk készen vagy magunk is elkészíthetjük , amihez 10 dkg hántolt szezámmagot őrüljünk meg, adjunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 csapott kávéskanál sót, 2-3 evőkanál olívaolajat, kb. 0,5 dl vizet. Az egészet botmixerrel krémes állagúra keverjük, majd frissen facsart citromlével ízesítjük. Kisebb üvegbe téve, ujjnyi olívaolajat öntve a tetejére, hosszabb ideig eltartható.
Főétel, köret
Számos módon elkészíthetjük. Piríthatjuk, párolhatjuk, sütőben vagy akár bő zsiradékban serpenyőben süthetjük, főzhetjük. Bármilyen zöldséggel és számtalan fűszerrel kombinálhatjuk, ízesíthetjük. A sütés-főzés segít szétroncsolni a répa vastag sejtfalát, így a béta-karotint az emberi szervezet jobban tudja hasznosítani. További előny, ha valamilyen zsiradékkal kombináljuk.
Buronypüréhez hasonlóan a sárgarépából is készíthetünk pürét. A főtt pürésített sárgarépát pici mézzel és szerecsendióval ízesíthetük, vajat tegyünk hozzá. Esetleg ízesíthetjük borssal, fokhagymával gyömbérrel vagy curryvel. Vaj mellett vagy helyett olivaolajat, tejszínt is adhatunk hozzá. A fenti levesreceptek sűrűbb változatban szintén finom pástétomalap lehet.
Készíthetünk sárgarépa-gnocchit. 2 csésze sárgarépát pároljunk puhára, majd 3 evőkanál vizet hozzátéve pürésítsük. Keverjük össze 1 és negyed csésze liszttel és negyed teáskanál sóval. Kanál segítségével formáljunk belőle kis gombóckákat és lobogó vízben főzzük meg.
Vállalkozó szelleműek, fogyókúrázók, paleolit étrenddel szimpatizálók stb. kipróbálhatják tészta helyettesítésére, amihez vékony csíkokra aprítva alkalmazzuk (sós és édes receptajánlatok később).
Saláta
A reszelt sárgarépát egyszerűen egy kis mézzel és citrommal ízesítve is nagyszerű salátát kapunk, ennek egy részét akár arcpakolásként is felhasználhatjuk, kiváló bőrtáplálás kívülről-belülről egyaránt, száraz bőrűek a citromot hagyják ki a pakolásból. Ha nyers ételt készítünk sárgarépából vagy közvetlenül a fogyasztás előtt aprítsuk fel, vagy locsoljuk meg citromlével, mert a répa is befeketedik. A sárgarépát ízesíthetjük például reszelt almával, olívabogyóval, fokhagymával, paprikával, gombával, zellerszárral, naranccsal, aszalt gyümölccsel, frissen reszelt gyömbérrel, különböző olajokkal, fűszernövényekkel.
És a lehetőségeknek még nincs vége.