Töltött padlizsántekercs variációk

A kalóriaszegény, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag padlizsán vagy tojásgyümölcsből könnyű, de akár magas kalóriatartalmú laktató étel is készülhet, lehet húspótló és paleo étrendbe is beilleszthető. A padlizsántekercsek elkészítése kicsit macerásabb, azonban több variációban elkészíthető, amit az ízlésünk, kedvünk, követett étrendünk vagy éppen az otthon található alapanyagok határozhatnak meg.

A padlizsán(oka)t hosszanti irányba kb. fél centiméter vastag szeletekre vágjuk, besózva kb. fél órát állni hagyjuk, majd a levét felitatva, egy serpenyőben kevés zsiradékon mindkét oldalát kisütjük, vagy kevés olajjal, zsiradékkal megspriccelve sütőben megsütjük.

1.variáció

Tésztával töltött

Kifőzött spagetti tésztát megforgatod paradicsomos, vagy tejszínes öntetbe. Az öntethez kevés olívaolajon (vagy más zsiradékon) megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát. Felöntjük tejszínnel vagy sűrű paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, majd összefőzzük. A végén friss bazsalikommal ízesítjük.

Minden padlizsánszelet közepére rakunk a spagettiből, és feltekerjük. Kivajazott jénaiba  vagy tepsibe rakosgatjuk. Tetejére mehet reszelt sajt, tejföl vagy/és az öntet maradéka, majd tegyük negyed órára a forró sütőbe.

2.variáció

Tészta helyett zöldségek ( paleo, gluténmentes)

Kiváló spagetti /tészta helyettesítő a sárgarépa és a kissé karakteresebb ízű zeller. Ha az ételünket könnyebbé, vitamindúsabbá,  alacsonyabb szénhidráttartalmúvá, gluténmentessé akarjuk tenni tészta helyett használhatunk más ételeknél is hosszúkás csíkokra vágott sárgarépát vagy/és zellert. Enyhén sós vízben főzzük ki és keverjük össze az öntettel. Vagy forgassuk meg egy kis zsiradékon és pároljuk meg, ebben az esetben az öntet hozzávalóit is tegyük hozzá. Ha sem tejszínt, sem paradicsomot nem teszünk hozzá, csak fokhagymát, fűszereket, akkor is finom lesz a töltelékünk.

Laktatóbb változata, ha szalonnacsíkokat is keverünk a zöldségtésztánkba.

3.variáció

Tészta helyett zöldség és krumpli (gluténmentes)

Ha kevésnek érezzük, hogy csak zöldséget eszünk és egytálételként szeretnénk tálalni, a sárgarépacsíkok mellé keverjünk krumplit is. Az illúzió kedvéért érdemes ezeket is hasonló formára reszelni. Megfelelő gép hiányában valószínűleg nem állnék neki vékony csíkokra szeletelni, reszelni, akkor kockákra vágott zöldségekkel tölteném meg a padlizsántekercseket.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.