Variációk sárgarépára – 2. rész

Az édeskés ízű, egészséges, számos étellel és fűszerrel jól kombinálható sárgarépából nemcsak leves, köret vagy saláta készülhet. Reggel kenyér mellé pástétom, délben előétel vagy délután, este, akár vendégváró egészséges rágcsálnivaló, édes és sós változatban és persze számtalan desszert.

Pástétom

Ha reggelire szeretnénk egy vitamindús pástétomot, amit kenhetünk kenyérre, de ehetjük akár tojásrántotta mellé is. Reszeljünk le 2-3 sárgarépát, 1 citrom levét csepegtessük rá, ízlés szerint sóval, fűszerekkel ízesítve keverjük össze puha vajjal vagy egészséges házi margarinnal.

Nemcsak vajjal, hanem tejföllel is kikeverheted. Például egy sárgarépát, ugyanennyi mennyiségű füstölt sajtot, egy negyed fej vöröshagymát, aprítunk, pépesítünk összekeverünk sóval, borssal ízesítjük, tejföllel, mustárral krémesítjük.

A sárgarépát nemcsak nyersen, hanem előtte olívaolajon megpirítva is használhatjuk. Feta sajtos változatát már nem kell külön megsózni. 20 dkg reszelt, csíkokra vágott sárgarépát fél deci olajon megpirítunk, adjunk hozzá fél tk édesköménymagot és frissen őrölt borsot, pürésítjük, majd keverjünk hozzá 7 dkg feta sajtot és 2-3 szál friss tárkonyt vagy mentát. (forrás: kivancsiszakacs.blogspot.hu)

Nemcsak reggelihez finom a sárgarépás humusz, ehhez két csésze szeletelt, főtt sárgarépát, 1 csésze csicseriborsót, ⅓ csésze tahinit, 1 citrom frissen facsart levét, 2 gerezd fokhagymát, 1 tk köményt, ½ evőkanál friss, apróra vágott petrezselymet, 1 teáskanál sót robotgéppel keverjünk simára olivaolaj hozzáadásával beállítva a megfelelő sűrűséget. Fogyasztás előtt hagyjuk összeérni az ízeket.

Egészséges rágcsálnivalók

Vendégvárónak vagy délutáni egészséges rágcsálnivalónak ideálisak a mártogatós ételek. Ehhez a sárgarépát hosszúkásra vágva különféle mártásokkal kínálhatjuk, de a sárgarépát a mártogatós készítéséhez is felhasználhatjuk.

A mexikó diphez  melegítsünk fel 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, majd adjunk hozzá 900 g megtisztított, szeletelt sárgarépát és 1/2 teáskanál sót és főzzük 5 – 7 percig, amíg el nem kezdenek puhulni,. Keverjünk hozzá 2 gerezd aprított fokhagymát, 3/4 teáskanál őrölt koriandert, ugyanennyi őrült köményt, gyömbért, 1/8 teáskanál chili por és fahéjat és főzzük, 05-1 percig. Majd adjunk hozzá 1/3 csésze vizet, alacsony hőmérsékleten pároljuk időnként megkeverve, amíg a répa megpuhul. Robotgéppel vagy krumplinyomóval (ebben az esetben maradnak nagyobb darabkák) pépesítsük. Keverjünk hozzá 2 evőkanál extra szűz olívaolajat és egy evőkanál fehérborecetet. Tálalás előtt hűtőszekrényben fél óráig hűtsük. Sóval és borssal, korianderrel vagy petrezselyemmel tovább ízesíthetjük.

Sárgarépa chipszet is készíthetünk. 2 vékonyra szeletelt sárgarépát forgassunk össze fél evőkanál olvasztott kókuszolajjal és egy csipet sóval és fél-egy teáskanál borssal, édes változatban fahéjjal. Egyrétegben terítsük egy tepsibe és 200 -220 fokon ( légkeverésesen 180-200 fok) süssük 10-12 percig. Folyamatosan figyeljük, mert könnyen megéghet.

Desszert

Édeskés íze miatt sütemények, torta, muffin, gyümölcskenyér alkotórésze lehet, sőt fagylaltot, sorbetet is készíthetünk. Kombinálva gyümölcsökkel dzsem, lekvár főzéséhez is felhasználhatjuk. Ezeken kívül a gyorsan elkészíthető sárgarépás desszert golyócskákat is érdemes kipróbálni, amelyekkel az egészséges táplálkozásra törekvőek, sőt fogyókúrázók is (mértékkel persze) nyugodtan kielégíthetik az édesség utáni vágyukat.


One thought on “Variációk sárgarépára – 2. rész

  1. Pingback: Hűsítő finomságok sárgarépából | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.