Az olcsó és egész évben elérhető sárgarépa egészségre gyakorolt pozitív hatásait már hosszan ecseteltem és számos édes sárgarépás golyócska receptjét ajánlottam egészséges nassolnivalóként. Hasonló módon gyorsan elkészíthető sós, fűszeres változata is, amely önmagában, salátával vagy feltétként is fogyasztható.
A sárgarépás korong hozzávalói:
200 g répa (kb. 2 vastagabb, közepes méretű répa)
100 g hántolt napraforgómag
50 g lenmag (ízlés szerint fele-háromnegyede őrölve)
2 ek olaj, 3 ek forró víz
10-15 g hámozott, lereszelt gyömbér, 1 tk curry, só
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük és a géppel aprítjuk, összedolgozzuk. A forró víz és a lenmag együtt tojás helyettesítő is, összetartja a korongot. Ha esetleg lenmag helyett mást teszel bele, gondolj erre és tegyél a keverékbe tojást. Kissé lapított korongokat formálva a keverékből tedd 175 fokra (légkeverésesen) előmelegített sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt sül meg.
Másképp is fűszerezheted, én legutóbb egy zöldfűszeres változatot is készítettem petrezselyemmel, oregánóval és egy kis chilivel.