Tojás helyettesítése lenmaggal

Bizonyos esetekben szükség lehet a tojás helyettesítésére, akár azért, mert nem fogyasztasz állati eredetű termékeket, vagy csak csökkenteni szeretnéd a tojás mennyiségét az étrendedben, vagy éppen nincsen otthon. Ha a tojás kötőanyag szerepét tölti be a receptben, akkor használhatunk helyette „ len tojást”.

A „len tojás„  elkészítése nagyon egyszerű egy tojás helyett 1 evőkanálnyi lenmagot  használunk, amit őröljünk, daráljunk porrá, majd tegyünk hozzá három evőkanál vizet és keverjük össze egy villával. Legalább negyed órára, de még jobb, ha egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, addigra éri el a megfelelő, tojásfehérjeszerű  állagot.

Ha karakteres, erős fűszerezésű,  esetleg nagyon csokis ételbe, sütibe keverjük az ízét nem fogjuk kiérezni, más esetben azonban igen, számoljunk ezzel. Ez persze nem rontja el az ételt, csak nem a teljesen megszokott ízt lesz a végeredmény.

Én a sokszor nagy mennyiségű (4-6 db) tojást tartalmazó paleo sütiknél szoktam néhány tojást lenmaggal helyettesíteni, azoknak az ízvilágával is jól harmonizál általában.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.