Jóízű, egészséges, gyorsan elkészíthető sárgarépás édességek receptjeit ajánlom kipróbálásra. Többségéhez még a sütőt sem kell bekapcsolni, csak egy aprítógép/ robotgép és a kezünk kell hozzá.
Gyömbéres sárgarépás golyók
- 2 közepes (kb. háromnegyed csésze) megtisztított, finomra őrölt, aprított sárgarépa
- fél csésze nyers dió, negyed csésze nyers kesudió (ezeket helyettesíthetjük más olajos magvakkal is)
- háromnegyed csésze ( kb 5-6 nagy) datolya, kimagozott és durván vágva (kb. 5-6 nagy dátumait)
- fűszerek:1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, fél teáskanál fahéj, egy narancs héja
- Szezámmag vagy/és kókuszreszelék
Őröljük meg az olajos magvakat, majd adjuk hozzá a datolyákat, és őrüljük tovább, aztán mehet bele a sárgarépa, fűszerek és addig aprítsuk, amíg tésztaszerűvé nem áll össze. A keverékből formázzunk 12-15 kis golyót, majd forgassuk bele szezámmagba vagy kókuszreszelékbe. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Almás-sárgarépás golyócskák
- 40 dkg sárgarépa,
- 40 dkg alma
- 25 dkg aprított zabpehely, (de használhatunk darált kekszet, piskótamaradékot stb.)
- 1 kiskanál fahéj, 1 citrom leve és reszelt héja,
- 5 dkg méz vagy ennek megfelelő egyéb édesítőszer
- 10 dkg darált dió vagy kókuszreszelék
A sárgarépát és az almát lereszeljük, vagy géppel aprítjuk. Az alma levét érdemes kissé kinyomkodni. Összedolgozzuk a mézzel, a zabpehellyel és a citrommal. Kis golyókat formázunk a masszából, majd megforgatjuk a dióban vagy a kókuszreszelékben. Azonnal fogyasztható.
Almás-gyömbéres sárgarépa golyó (az előző receptek kombinációja)
- 2 szál sárgarépa aprítva, reszelve
- 1 közepes alma aprítva, reszelve, leve kissé kinyomkodva
- fél csésze zabpehely
- fél csésze datolya
- fél csésze dió
- fűszerek: 1 teáskanál fahéj, fél teáskanál gyömbér, csipet só
- édesítőszer ízlés szerint 4 -6 evőkanál méz
- 3 ek mandula vajat (vagy egyéb olajos magból készült vaj)
- darált olajos mag, kókuszreszelék
Géppel felaprítjuk és összedolgozzuk az összes összetevőt. Ha túl lágynak találjuk a keveréket, adjunk hozzá még kevés zabpelyhet. 30 percig tegyük hűtőszekrénybe, majd formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg darált dióban, mandulában vagy kókuszreszelékben. Mindenképp hűtőben tároljuk. Viszonylag lágy marad az állaga, tehetjük akár fagyasztóba is, akkor néhány perccel fogyasztás előtt vegyük ki.
Lenmagos-sárgarépás golyók
- 1/2 csésze zabpehely (ízlés szerint akár durvára aprítva)
- 1/2 csésze reszelt sárgarépa
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál gyömbér
- csipet szegfűszeg
- csipet szegfűbors
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál víz (vagy tej)
- 2 evőkanál őrölt lenmag
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Keverjük össze a zabpelyhet, fűszereket, sütőport, majd jöhet a méz, a víz, sárgarépa, végül a lenmag. Formázzunk belőle kis golyókat és süssük a sütőben 10- 15 percig. Hagyjuk kihűlni tálalás előtt.
Én ezt legutóbb úgy készítettem, hogy először a házilag készült marcipánból kis golyócskákat formáztam és a fenti keverékkel vontam be, ami megsülve ropogós kérget alkot a töltelék körül.
Pingback: Gyömbéres-sárgarépás korongok | Egészséges életmódszerek