Ennek az alapvető és olcsó tápláléknak nemcsak a keményítőtartalma magas, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Külsőleg és belsőleg alkalmazva számos egészségügyi probléma esetén nyújthat segítséget.
A vitaminok közül magas C-vitamin tartalmát érdemes kiemelni (kb. 1000 mg /kg), amelyből még főzés után is elég sok marad ahhoz, hogy, mint fontos C-vitamin forrás tekintsünk rá. A krumpli héja védi a C-vitamint, lassítja az elbomlását, így tavasszal kb. a C-vitamin tartalom fele még megtalálható benne. Ez a vitamin alapvető immunrendszerünk megfelelő működéséhez, hiányában könnyebben kapunk el különféle fertőző betegségeket.Gazdag káliumban, ami a szívműködésre hat kedvezően.
A népi orvoslás szerint a gyomorproblémák hatékony gyógyszere a krumpli gumója.
- Alapvető és ajánlott diétás étel vízben főzve, gyenge gyomornál, hasmenésnél illetve bármilyen betegség ( pl. lázas megbetegedések) esetén, amikor érdemes a gyomrot kímélni, hogy a szervezet ne az emésztésre, hanem a gyógyulásra koncentráljon.
- Közömbösíti a túl sok gyomorsavat az enyhén sós, vagy sótlan főtt krumpli vagy krumplipüré, így segít megelőzni a gyomorfekélyt, hurutot.
- Gyomorfájás, -hurut, -fekély esetén nyers krumpli levét alkalmazzuk. Két hetes kúraként minden reggel éhgyomorra igyunk meg 0,5 dl-t. Görcsoldó, fájdalomcsökkentő hatású. A burgonya mucintartalma a gyomor és bél nyálkahártyájának megbetegedett részein bevonatot képez, így védve azt és segítve a gyógyulást. Csak érett és nem csírázó burgonygumó használható. Vérző gyomorfekély esetén tilos fogyasztani.
- Méregtelenítő kúra vagy diéta részeként is fogyaszthatod a levét, kiváló vízhajtó. Ezt a hatását kihasználhatod magas vérnyomás, ödéma, lábvizesedés esetén.
Külsőleg is sokoldalúan használható.
Meghámozott, nyers reszelt vagy szeletelt krumplit
- Tegyünk gyulladt, gennyes sebekre, kelésre, fekényre, sérülés miatt megdagadt testrészekre, rovarcsípésre, pattanásra, aranyeres csomókra, nap égette bőrre. Allantoin hatóanyaga gyulladáscsökkentő, A- és F-vitamin tartalma védi a bőrt és a nyálkahártyát. Műtéti hegekre ne alkalmazzuk.
- Enyhíti a szem körüli duzzanatokat.
- Használjuk pakolásként talpra helyezve láz esetén vagy haléntékon fejfájás, migrén esetén.
- Forró vízzel felöntött levében a fájdalmas, reumás végtagot áztassuk.
Főtt, szétnyomkodott krumplit is alkalmazhatuk pakolásként.
- Mellkasra helyezve köhögés csillapítására.
- Végtagokra helyezve reumás fájdalmak enyhítésére.
A főtt burgonya főzőlevét is felhasználhatjuk.
- Felső légúti gyulladás esetén inhaláljunk vele, ebben az esetben jobb héjában főzni a krumplit.
- Álmatlanság esetén lefekvés előtt fél órával fogyasszuk langyosan.
- Emésztési problémák ( puffadás, székrekedés) esetén is érdemes fogyasztani.
A burgonya szára mérgező, de külsőleg alkalmazva ez is gyógyhatású.
- Reumás izületi problémák esetén kb. 3-4 maroknyi nyers burgonyaszárat 2-3 l vízben kb. 15 percig főzzünk, és ebben áztassuk fájdalmas izmainkat, ízületeinket.
- Nem vérzô, de fájdalmas aranyér megnyugtatására ülőfürdőt készíthetünk. 2-3 maroknyi szárat összekeverünk 1 maroknyi rozmaringlevéllel, és 2 l vízben forrásig hevítjük. Szűrjük le egy lavórba, öntsük fel olyan meleg vízzel, amilyet még elviselünk, és 15 percig üljünk benne.