Burgonya nemcsak táplál, gyógyít is.

Ennek az alapvető és olcsó tápláléknak nemcsak a keményítőtartalma magas, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Külsőleg és belsőleg alkalmazva számos egészségügyi probléma esetén nyújthat segítséget.

A vitaminok közül magas C-vitamin tartalmát érdemes kiemelni (kb. 1000 mg /kg), amelyből még főzés után is elég sok marad ahhoz, hogy, mint fontos C-vitamin forrás tekintsünk rá. A krumpli héja védi a C-vitamint, lassítja az elbomlását, így tavasszal kb. a C-vitamin tartalom fele még megtalálható benne. Ez a vitamin alapvető immunrendszerünk megfelelő működéséhez, hiányában könnyebben kapunk el különféle fertőző betegségeket.Gazdag káliumban, ami a szívműködésre hat kedvezően.

 

A népi orvoslás szerint a gyomorproblémák hatékony gyógyszere a krumpli gumója.

  • Alapvető és ajánlott diétás étel vízben főzve, gyenge gyomornál, hasmenésnél illetve bármilyen betegség ( pl. lázas megbetegedések) esetén, amikor érdemes a gyomrot kímélni, hogy a szervezet ne az emésztésre, hanem a gyógyulásra koncentráljon.
  • Közömbösíti a túl sok gyomorsavat az enyhén sós, vagy sótlan főtt krumpli vagy krumplipüré, így segít megelőzni a gyomorfekélyt, hurutot.
  • Gyomorfájás, -hurut, -fekély esetén nyers krumpli levét alkalmazzuk. Két hetes kúraként minden reggel éhgyomorra igyunk meg 0,5 dl-t. Görcsoldó, fájdalomcsökkentő hatású. A burgonya mucintartalma a gyomor és bél nyálkahártyájának megbetegedett részein bevonatot képez, így védve azt és segítve a gyógyulást. Csak érett és nem csírázó burgonygumó használható. Vérző gyomorfekély esetén tilos fogyasztani.
  • Méregtelenítő kúra vagy diéta részeként is fogyaszthatod a levét, kiváló vízhajtó. Ezt a hatását kihasználhatod magas vérnyomás, ödéma, lábvizesedés esetén.

 

Külsőleg is sokoldalúan használható.

Meghámozott, nyers reszelt vagy szeletelt krumplit

  • Tegyünk gyulladt, gennyes sebekre, kelésre, fekényre, sérülés miatt megdagadt testrészekre, rovarcsípésre, pattanásra, aranyeres csomókra, nap égette bőrre. Allantoin hatóanyaga gyulladáscsökkentő, A- és F-vitamin tartalma védi a bőrt és a nyálkahártyát. Műtéti hegekre ne alkalmazzuk.
  • Enyhíti a szem körüli duzzanatokat.
  • Használjuk pakolásként talpra helyezve láz esetén vagy haléntékon fejfájás, migrén esetén.
  • Forró vízzel felöntött levében a fájdalmas, reumás végtagot áztassuk.

 

Főtt, szétnyomkodott krumplit is alkalmazhatuk pakolásként.

A főtt burgonya főzőlevét is felhasználhatjuk.

  • Felső légúti gyulladás esetén inhaláljunk vele, ebben az esetben jobb héjában főzni a krumplit.
  • Álmatlanság esetén lefekvés előtt fél órával fogyasszuk langyosan.
  • Emésztési problémák ( puffadás, székrekedés) esetén is érdemes fogyasztani.

 

A burgonya szára mérgező, de külsőleg alkalmazva ez is gyógyhatású.

  • Reumás izületi problémák esetén kb. 3-4 maroknyi nyers burgonyaszárat 2-3 l vízben kb. 15 percig főzzünk, és ebben áztassuk fájdalmas izmainkat, ízületeinket.
  • Nem vérzô, de fájdalmas aranyér megnyugtatására ülőfürdőt készíthetünk. 2-3 maroknyi szárat összekeverünk 1 maroknyi rozmaringlevéllel, és 2 l vízben forrásig hevítjük. Szűrjük le egy lavórba, öntsük fel olyan meleg vízzel, amilyet még elviselünk, és 15 percig üljünk benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.