Hogyan változtass az étrendeden metabolikus szindróma esetén?

Tulajdonképpen ez az a helyzet , amikor tényleg érdemes áttérned az egészséges életmódra, méghozzá halogatás nélkül, amíg a szindróma tünetei nem okoznak tartós egészségkárosodást. Érdemes már akkor változtatni, amikor akár még csak egyes jelei mutatkoznak a betegségnek. (Itt elolvashatod, milyen tünetei vannak a metabolikus szindrómának.

Valójában mindenkinek erre az életmódra kéne törekedni az egészsége megőrzése érdekében. A táplálkozásban a fő szabály a mértéktartás, főleg a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztást kell visszaszorítani.

Ugyanis a rendszeres, szükségleten felüli étkezés esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ez az alapja a metabolikus szindrómának, a cukorbetegségnek, amely mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

Ez persze egy hosszú ideig tartó, alattomos folyamat, hiszen normális esetben a többlet glükóz az inzulin segítségével a zsírsejtekben zsírrá alakul és ott tárolódik (elhízás), egy idő után azonban ezek is megtelnek és inzulinrezisztensek lesznek. Ha viszont a szervezet sejtjeinek többsége már inzulinrezisztenssé vált, de a nagy mennyiségű táplálékbevitel továbbra is fennáll, akkor a vércukorszint megemelkedik. Erre válaszul több inzulin termelődik, hiszen a szervezet célja, hogy csökkentse a vércukorszintet, így egyre magasabb inzulinszint tartja normális értéken a vércukrot. Így előfordulhat, hogy mire akár észrevésszük a problémát, már komoly a baj.

Ami az étrendet illeti legyen rostban gazdag, a telített zsírsavak arányát csökkenteni érdemes, részesítsük előnyben az alacsony glikémiás indexű ételeket, kerüljük a finomított cukrot és a fruktózt. Finomított gabonaőrlemények helyett a teljes kiőrlésű gabona és abból készült termékek, vörös húsok helyett a fehér húsok fogyasztása, valamint rengeteg gyümölcs, zöldség, diófélék fogyasztása ajánlott és ami még nagyon a fontos a napi rendszerességű mozgás. Bár ezeknek a tanácsoknak részben ellentmond, de talán érdemes megfontolni a paleolit étrend kipróbálását is.

Ha tetszett, hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


One thought on “Hogyan változtass az étrendeden metabolikus szindróma esetén?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.