A gyömbér az egyik legjobb szer felfúvódás és a has felső részének emésztési panaszai ellen. Ideális emésztést segítő fűszer, viszont nem minden ételhez illik a karakteres aromája vagy éppen nem kedveli valaki az ízét. Ha ennek ellenére szeretnék kihasználni a kedvező hatását, használjunk gyömbérolajat, amit magunk is könnyen elkészíthetünk.
Gyömbérolaj
Hozzávalók
- 1 l olaj (pl. olívaolaj), de kókuszzsírral vagy más zsiradékkal is kipróbálhatjuk
- 1 kg gyömbérgumó feldarabolva (jó minőségű gyömbért meghámozni sem szükséges, csak sikáljuk le jó alaposan)
Elkészítése
Az olajat melegítsük fel 130-140 fokosra és süssük meg a gyömbérdarabokat az olajban, úgy hogy az olaj teljesen ellepje a gyömbért. Fél óra múlva szedjük ki a gyömbért a zsiradékból, amit még addig tartsunk azonos hőmérsékleten, amíg már nem szállnak fel benne kis buborékok. Majd hagyjuk kihűlni és üvegbe töltve később tetszés szerint felhasználhatjuk.
A gyömbérolajon természetesen enyhén érezhető a gyömbér íze, viszont közel sem olyan karakteres, viszont jobban emészthetővé teszi az ételeket. Használhatjuk salátaöntetekhez, zöldségek, hús pirításához, levesekbe stb. A gyömbérolaj alkalmazása azoknak is segíthet, akiknek a gyömbér közvetlen fogyasztása esetleg gyomorfájást vagy gyomorégést okoz.