Gyömbérolaj a finom ételekért és a jó emésztésért

A gyömbér az egyik legjobb szer felfúvódás és a has felső részének emésztési panaszai ellen.  Ideális emésztést segítő fűszer, viszont nem minden ételhez illik a karakteres aromája vagy éppen nem kedveli valaki az ízét. Ha ennek ellenére szeretnék kihasználni a kedvező hatását, használjunk gyömbérolajat, amit magunk is könnyen elkészíthetünk.

Gyömbérolaj

Hozzávalók

  • 1 l olaj (pl. olívaolaj), de kókuszzsírral  vagy más zsiradékkal is kipróbálhatjuk
  • 1 kg gyömbérgumó  feldarabolva (jó minőségű gyömbért meghámozni sem szükséges, csak sikáljuk le jó alaposan)

Elkészítése

Az olajat melegítsük fel 130-140 fokosra és süssük meg a gyömbérdarabokat az olajban, úgy hogy az olaj teljesen ellepje a gyömbért. Fél óra múlva szedjük ki a gyömbért a zsiradékból, amit még addig tartsunk azonos hőmérsékleten, amíg már nem szállnak fel benne kis buborékok. Majd hagyjuk kihűlni és üvegbe töltve később tetszés szerint felhasználhatjuk.

A gyömbérolajon természetesen enyhén érezhető a gyömbér íze, viszont közel sem olyan karakteres, viszont jobban emészthetővé teszi az ételeket. Használhatjuk salátaöntetekhez, zöldségek, hús pirításához, levesekbe stb. A gyömbérolaj alkalmazása azoknak is segíthet, akiknek a gyömbér közvetlen fogyasztása esetleg gyomorfájást vagy gyomorégést okoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.