Hatásos egészségmegőrző gyakorlat

Source: via Jenny¹³ on PinterestEgy egyszerű, könnyen megvalósítható egészségmegőrző módszert szeretnék ajánlani. A hetvenes években dr. Zhu Zong Xiang professzor által kidolgozott 3-1-2 meridián gyakorlat a kínai orvostudomány eredményein alapszik, megalapozza a hosszú és egészséges életet. Napi 25 perc (nem egyszerre) nemcsak az egészség megőrzését, de egészségünk visszaállítását is segíti.

Az elnevezés a gyakorlat sor részeit jelenti, azaz 3 akupont masszírozását naponta kétszer, 1 alkalommal hasi légzés és a 2 lábat megmozgató testgyakorlás.

A három akupresszúrás (akupunktúrás) pontról már volt szó korábban.
Ezek pedig a Vab 4( Hegu), Szb 6 (Neiguan ) és a Gy 36 (Zusanli ), amelyeket naponta kétszer öt-öt percig kell masszírozni (a nyomkodás ideális ritmusa kb. percenként 30). Nincs jelentősége a bal vagy jobb kéz használatának. A masszázs akkor hatásos, ha zsibbadtságérzést, a feszülést vagy fájdalmat érzünk az akuponton. Néha az elektromossághoz hasonló (Qi vagy Csí) vitális energia vagy életenergia) energia áramlik végig az akuponttól valamerre. Az akupresszúra serkenti a meridiánokat és jó állapotban tartja a létfontosságú szerveket. Terhesség idején a Vab 4 pontot ne kezeljük.

A hasi légzést naponta kétszer öt-öt percen át (kb. négyszer-ötször belélegezve percenként), miközben csak a hasra koncentrálunk és semmi másra. Így ideális lazító, rövidke meditációs jellegű gyakorlatnak is. A hasi légzés a hasizmok mozgását követve, mind a kilenc, hason keresztül átmenő meridiánt aktiválja, elősegíti a vitális energia (Qi) áramlását és feloldja a test és az elme szorongásait.

A 2 lábat használva legalább öt percig naponta tudatosan kell testgyakorlatot végezni. Az éveink előrehaladtával ennek egyre nagyobb lesz a jelentősége. Szabadon kiválaszthatunk egy kedvenc testgyakorlatot. a fizikai állapotunk és érdeklődési körünknek megfelelően. Lehet az gimnasztika, úszás, kocogás, akár helyben futás is, nagyon jó a guggolás- felállás is.

Az akupresszúra és a hasi légzés például gond nélkül beiktatható reggel, mielőtt kikelnénk az ágyból és este, amikor már újból ágyban vagyunk. A hasi légzés végére jó eséllyel el is alszunk. Ha pedig valamelyik nap nem végeztünk testmozgást, a reggel vagy esti zuhany/fürdés előtt iktassunk be öt perc guggolás-felállást. Ezekkel a teljes meridiánrendszert, az energiáramlást aktiváljuk, amivel megelőzhetjük és orvosolhatjuk a betegségeket, valamint hozzájárulnak a hosszú, egészséges élethez.

Ha tetszett és hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


7 thoughts on “Hatásos egészségmegőrző gyakorlat

  1. Pingback: Napi pár perc az egészségért - Immunerősítő, energetizáló pont a kézfejünkön | Egészséges életmódszerek

  2. Pingback: Fájdalomcsillapító pont a szív és a tüdő egészségéért. | Egészséges életmódszerek

  3. Pingback: Álomhozó párna | Egészséges életmódszerek

  4. Pingback: A hosszú élet pontja-Gy 36 | Egészséges életmódszerek

  5. Pingback: 312 meridián gyakorlat | Egészséges életmódszerek

  6. Csodás a cikk, köszönöm! Szerintem könnyen érthető, világos egyszerű – követhető életvezetési tanács! Segítségemre lesz az itt szerezett információ! Hálás vagyok , hogy közzétették!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.