Hatásos mellkasborogatások köhögés és hörghurut ellen.

Megfázással, náthával és influenzával járó köhögés, hörghurut (bronchitis) ellen nagyon jó hatásúak a mellkasborogatások, amelyekkel érdemes kiegészíteni a többi gyógyító módszert. Gyermekeknek, kismamáknak és persze mindenkinek ajánlott a gyógyszeres kezelés helyett vagy mellett, hogy elősegítsük a gyógyulás folyamatát.

Citromos borogatás
Főleg görcsös köhögésnél, letapadt váladéknál alkalmazzuk. A borogatás gyulladáscsökkentő, görcs- és nyákoldó. A citromot alkalmazhatjuk vízzel keverve, ekkor fél liter vízbe keverjük egy citrom kifacsart levét vagy tisztán, akkor facsarjuk ki 4-6 citrom levét. Egy kendőt (a legjobb, ha körbeéri a mellkasunkat) mártsuk bele a citromos vízbe vagy a citromlébe, tekerjünk vagy tegyük a mellkasunkra és egy vastag takaróval burkoljuk be, legalább 20 percig, de még jobb ha órákig hagyjuk magunkon vagy gyermekünkön. Ha még nem alkalmaztuk, 5 perc után nézzük meg nem észlelünk-e bőrpírt, mert érzékeny bőrűeknél irritációt okozhat. Magas láz esetén ne alkalmazzuk.

Túrós borogatás

Hasonló hatású, mint a citromos pakolás, ekkor sovány túrót kenjünk a kendőre önmagában, vagy egy kevés tejjel állandó keverés mellett melegítsük fel. Legalább egy óráig, de még jobb, ha egész éjszaka fennmarad a kötés.

Borogatás burgonyával
Makacs köhögés, hörghurut esetén ajánlott, nyákoldó, keringésserkentő pakolás. 6-10 burgonyát főzzünk meg, törjük össze majd oszlassuk szét a kendőn egy mellkasnyi területen. Figyeljünk rá, a krumpli legyen minél melegebb, de ne égesse meg a bőrt. Tegyük a mellkasra, ragtapasszal rögzíthetjük is és egy takaróval, törülküzővel tekerjük körbe. Akár egész éjszakára is magunkon vagy gyermekünkön hagyhatjuk. 39 fok feletti láznál ezt se alkalmazzuk.

Borogatás kelkáposztával
Fájdalom- és köhögéscsillapító pakolás. Ha éppen nem találunk kelkáposztát fehér káposztát is alkalmazhatunk. A káposzta belső leveleit alkalmazd, kissé törd meg őket. Torok és mellkas területére helyezd, majd tekerd körbe és legalább 4 órán át maradjon rajtad.

Lenmaglisztes pakolás
A váladék oldásában segít, ha két evőkanál lenmaglisztet (őrült lenmagot) kevés vízzel péppé főzzünk, adunk hozzá egy nagy fej felaprított hagymát és ezt kenjük a kendőre, amit a mellkason rögzítünk és rajtahagyjuk 20 percig.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.