Köhögés ellen – (nemcsak) kismamáknak

Természetes módszerekkel a kismama panaszok ellen.

Az őszi- téli időszak a vírusos megbetegedések időszaka is, amelynek egyik gyakori tünete a köhögés. A köhögés megszüntetésére és a hurutos megbetegedések esetén is sokféle természetes eljárás segíti a gyógyulást, amelyeket a kismamák is biztonsággal alkalmazhatnak. Ezek közül ajánlanék néhány módszert.

Száraz köhögés
esetén a következő gyógyteát próbálhatod ki: azonos mennyiségű kakkukfű, hársfavirág, bodzavirágot keverjünk össze, ebből vegyél egy teáskanálnyit és 2 dl forró vízben 10 percig áztasd, napi háromszor fogyaszthatod, csak rövid ideig alkalmazzuk, amíg a tünetek fennállnak.
A megfázásra ajánlott hagyma– és gyömbértea is segít a köhögés megszüntetésében.

Homeopátiás szerek közül ajánlott
az Aconitum 15 CH, 1×5 golyó este bevéve, ha hirtelen meghűlést követően száraz köhögés mellett gyorsan felszökő láz, száraz bőr jelentkezik.
Belladonna 9CH, napi 3×5 golyó, ha az erős torokfájást levertség, izzadás, változó láz, szomjúság kíséri.
Bryonia 9 Ch, napi 2×5 golyó, ha a legkisebb mozgás köhögést vált ki, a légcső fáj, ezért a mozdulatlanság esik a legjobban, erős szomjúságot érzünk.
Drosera 15 Ch, napi 1×5 golyó, ha rövid, heves, ismétlődő köhögési rohamok törnek ránk, főleg éjszaka, vagy beszéd közben.

Ha pedig nem tudjuk eldünteni, melyik lenne a legjobb szer a számunkra, alkalmazzuk a Stodal szirupot, amely komplex készítmény. Ráadásul a száraz és a hurutos köhögés ellen is alkalmazható, napi 3-4 alkalommal 1 evőkanálnyit vegyünk be.

Hurutos köhögés esetén számos homeopátiás szer közül választhatjuk ki a tüneteinknek megfelelőt (a felsorolás nem teljeskörű).
Hepar sulfuris 15 Ch, napi 2-3×5 golyó, ha bőséges, sárgászöld köpettel jár a nedves, hurutos köhögés .
Mercurius Solubilis 9 Ch, napi 2-3×5 golyó, ha a sűrűs, sárgászöld köpethez rossz lehelet társul és a lepedékes nyelv oldalán látszik a fogbenyomat.
Ipeca (Cephaelis ipecacuanha) 9Ch, 1-3×5 golyó, ha öklendezéssel, hányással jár a köhögési roham és nagyon tapadós váladékot a beteg rendkívül nehezen tudja felköhögni.
Antimonium sulfuratum aurantiacum D4, napi 3×5 golyó, ha a bőséges, laza váladékot könnyű felköhögni.
Antimonium tartaricum D6, napi 3×5 golyó, ha a sűrű váladékot nehéz felköhögni, kimerültség, gyengeség, légszomj gyötör minket.
Pulsatilla 15 Ch, napi 2×5 golyó, ha éjjel száraz, nappal hurutos a köhögés, sárgás, nyúlós köpettel.

Gyógynövények közül alkalmazhatjuk a lándzsás útifű szirupot, vagy készíthetünk gyógyteát egyenlő arányú útifű és bodzavirág keverékéből, amelyből naponta 3 alkalommal egy teáskanálnyit leforrázunk 3 dl vízzel és 10 perc áztatás és szűrés után fogyasztunk. A keveréket nemcsak teaként, hanem inhaláláshoz is használhatjuk, ilyenkor tegyünk egy evőkanál tengeri sót is a vízbe.

Étrendünkbe illesszük be a fokhagymát, fekete retket, vízitormát. Készítsünk diós-mogyorós-datolyaszilvás-mézes csemegét, ezekről a kínai orvoslás azt tartja, hogy hatásosak köhögés ellen.

A kezelést akupresszúrával is kiegészíthetjük. Heveny köhögési rohamnál a szegycsont közepén található Bef 17 pontot masszírozd, ez oldja a váladékot is. Hasonló hatású a T 1 pont, ez a váll elülső részén, a csontos kidudorodás alatt, a kulcscsont külső szélénél helyezkedik el.

Köhögés és hörghurut esetén nagyon hatásosak a mellkasra helyezett borogatások, ezekről olvashatsz legközelebb.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.