Tavaszi fáradtság ellen csapold meg a nyírfát!

Source: Uploaded by user via Maurice on Pinterest

A medvehagymához hasonlóan a nyírfa nedve is hatékony támogatója a tavaszi méregtelenítő kúrának. Ezenkívül számos ásványi anyaggal és vitaminnal tölti fel a szervezetet, erősítve ezzel az immunrendszert és megszűnteti a tavaszi fáradtságot. A nyírfa kérgéből kora tavasszal magunk is frissen csapolhatjuk az áldásos hatású, édeskés ízű nedvet.

A nyírfa nedv gyűjtéséhez a legjobb, ha fiatal, de kifejlett fát választunk. A fa törzse ne legyen repedt vagy penészes. A gyűjtés szezonja sajnos nagyon rövid ideig tart, a kifagyástól, azaz a tavasz kezdetétől a zöldülésig, azaz a levelek megjelenéséig. A szezon előtt még nincs nedve a fának, utána pedig már csak rossz ízű, zavaros folyadékot nyerhetünk. A gyűjtés megkezdése előtt törj le egy kis ágvéget, ha csöpög belőle a nedv, akkor kezdheted a csapolást. Ehhez a fa törzsét (hagyományosan az északi oldalát) megfúrjuk vagy V alakban meglékeljük 3-6 cm mélyen, amelybe egy kis műanyag vagy fa csövet illesztünk (semmiképp ne fémet). A kifolyó nedvet egy edényben felfogjuk, 24 óra alatt 5-20 liter nedv folyhat ki a fából. A fa gyorsan helyre jön, ha betartunk néhány szabályt, egy fát csak egyszer csapoljunk meg, ha V alakban lékeljük, akkor a lék szélessége ne legyen nagyobb a fatörzs szélességének egyharmadánál.  A csapolás befejezése után a V betű-be, a fa tövétől vett földet tömjünk, hogy gyorsítsuk regenerálódást. Ha kevesebb lével is megelégszünk és nem szeretnénk a fa törzsét bántani, akkor csak törjük meg egy ágát, másnapra kb 1,5 l nedvet nyerhetünk.

A nedv gyorsan megerjed, ezért amit nem tudunk frissen elfogyasztani, azt fagyasszuk le. A legjobb jégkockatartóban, akkor mindig a kívánt mennyiséget tudjuk később felolvasztani. Ezenkívül tartósíthatjuk alkohollal, ebben az esetben 3 rész nedvhez 1 rész magas százalékú alkoholt keverjünk, A tavaszi tisztítókúrához lehetőleg ne az alkoholos tartósítást válasszuk, a legjobb mindennap frissen csapolni, 1-2 dl-nyit, de ha ez nem kivitelezhető, maradjunk a nyírfanedv-jégkockáknál, amelyeket felolvasztva naponta többször, az étkezések között fogyasszunk el. Persze nemcsak méregtelenítéshez használható, ezekről itt olvashatsz.


One thought on “Tavaszi fáradtság ellen csapold meg a nyírfát!

  1. Pingback: Miért jó a nyírfanedv? | Egészséges életmódszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.