Nyírfanedv alkalmazási lehetőségei

Source: foodepix.com via FoodEpix on Pinterest

A nyírfanedv vagy nyírfavíz magas ásványi anyag tartalmú, gyógyító hatású lé, amelyet külsőleg és belsőleg is számtalan módon felhasználhatunk a közérzetünk javítására, egészségünk megőrzésére és számos probléma megoldására.

Belsőleg hosszabb 2-3 hetes kúra esetén napi 0,2-1 dl fogyasztása ajánlott reggel éhgyomorra vagy étkezések között kis adagokban elfogyasztva. Fogyókúra esetén is érdemes alkalmazni, segít megelőzni az esetlegesen fellépő ásványi anyag hiányt és az ebből fakadó fáradtságot, enyhíti az éhségérzetet. Gyors regeneráláshoz (pl. nagyfokú kimerültség) vagy böjti italként 0,5-1 litert is megihatunk. Egyszerre nagyobb adagot is megihatunk, ha izotóniás italként alkalmazzunk, például sportolás után ( 2-2,5 dl). Nagyobb adagban hatásos lehet hányinger esetén is ( 2,5 dl) és megelőzhetjük vagy enyhíthetjük vele a másnaposságot is. Ebben az esetben lefekvés előtt 2,5 dl-t igyunk meg és ugyanennyit fogyasszunk el még az éjszaka folyamán vagy közvetlenül felkelés után.
Nemcsak terápiára használható, hanem egészséges üdítőitalként is megállja a helyét, önmagában, mint friss édeskés ízű víz vagy kombinálva citrom levével, gyümölcslével vagy például lehűtött menta- vagy levendulateával keverve

Külsőleg
alkalmazva bőrápolásra, vagy bőrprobléma (pattanás, sebek, ekcéma) esetén naponta legalább kétszer (reggel és este) masszírozzuk be az érintett területet, vagy tehetjük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a bőrünkre. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, korpásodás esetén a nyírfanedvet masszírozzuk a fejbőrbe akár mindennap, de legalább heti 2-3 alkalommal. Készíthetőnk hajszeszt is, ehhez alkalmazhatjuk az alkohollal elkevert és így tartósított nyírfanedvet (3 rész nedv, 1 rész alkohol) vagy tovább fokozhatjuk a hatását, ha 2 rész nyírfanedvhez, 1 rész csodamogyoró (hamamelis) párlatot és 1 rész magas százalékú alkoholt keverünk.

A nyírfanedvhez való jutás legolcsóbb módja, ha magunk csapoljuk meg a nyírfát, amire viszont csak rövid ideig van lehetőség kora tavasszal. Ehhez pedig egyre szemfülesebbnek kell lenni, mert idén mintha a télből a nyárba ugrottunk volna. Ha idén lemaradtál, akkor sem érdemes megfeledkezni a nyírfáról. Bár hatóanyag tartalmát és gyógyító hatását tekintve a nyírfa nedve a leghatékonyabb és legsokoldalúbb, a nyírfa kérge és levele is számos hasonló problémára nyújthat megoldást.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.