Fiziológiás (izotóniás) sóoldat házilag a babának és az egész családnak

Source: offthegridnews.com via Cheryl on Pinterest

A fiziológiás sóoldat hatékonyan tisztítja a légutakat és már csecsemőknél is nyugodtan alkalmazható. Nincs mellékhatása, nem lehet túladagolni és nem irritálja és szárítja a nyálkahártyát. Nátha, influenza, arcüreggyulladás és légúti allergia esetén érdemes alkalmazni. Bár ennek az ára a gyógyszertárban sem magas, viszont, ha a tengervizes orrsprayk árával hasonlítjuk össze jelentős összeget takaríthatunk meg, ha otthon készítjük el magunknak vagy a babának.

Az „izotóniás” vagy „fiziológiás” koncentráció 0,9 %-os nátrium-klorid (konyhasó) koncentrációnak felel meg, azaz egy liternyi vízben 9 g nátrium-klorid, vagy azzal egyenértékű só található. A szervezet víztereiben, így a vérben is ez a só-koncentráció jellemző. Azonban nincs szükség mg pontos mérlegre a mi esetünkben, a sós oldat úgy is hatásos lesz.

Elkészítéséhez 1 liter vízbe egy csapott evőkanál tengeri sót, vagy 2 dl vízbe egy mokkáskanálnyi sót tegyünk. A só ne legyen jódozott, nem feltétel a tengeri só, lehet sima konyhasó, de készülhet akár himalájai sóval is. Víznek legjobb a desztillált víz, de alaposan felforralt vizet is használhatunk, csecsemőnek készülő orrcsepp esetén babavízzel is készülhet. Bár egyszerre nem érdemes nagy mennyiséget készíteni, a sóoldat hűvös helyen akár fél évig is tárolható.

Érdemes gyógyszertárból beszerezni egy orrspray pumpa feltétet és, ha nincs otthon, egy hozzá való csavaros üveget, ez összesen 200-300 Ft-os tétel és bármikor újratölthető. Adagolhatjuk -szintén patikában kapható- cseppentővel is.

Csecsemők esetén mindkét orrlyukba két-két csepp sóoldatot kell cseppenteni, vagy egy-két fújás a spray-vel, majd 3-4 perc után a megfelelő szívóeszközzel a fellazult orrváladék könnyen eltávolítható.

Náthás időszakokban és allergia szezonban a sóoldat használata gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, érdemes vele gargalizálni és inhalálni is, sőt átöblíteni vele az orrot, így még hatásosabb, mint orrcseppként és segít megelőzni az arcüreggyulladást.


6 thoughts on “Fiziológiás (izotóniás) sóoldat házilag a babának és az egész családnak

 1. Ez sós víz. Biztos tökéletes az említett célra.
  A fiziológiás sóoldatot meg kell inni. Azt hiszem a Na K arány 3;1. Épp erről szerettem volna bizonyságot…

 2. Szomorúan olvasom miféle mérget ajánlanak ezen az oldalon.
  Egy kisgyereknek akár konyha-, tengeri, vagy himalaya só. Már babakorban mérgezik szegényeket.
  Csakis patika tisztaságú sót szabad használni még étkezéshez is. Számos anyag található az Interneten hogy miért nem tanácsos mérgezett sókat fogyasztani.
  A vizet is előbb víztisztítón illene átereszteni ha már kisbabákról van szó. A desztillált víz természetesen tökéletes.

  • A patikai só összetétele ugyanolyan, mint az élelmiszerboltban kapható konyhasóé (kivéve persze, ha nem csökkentett nátriumtartalmú sóról van szó – ez azonban mindig fel van tüntetve a csomagoláson, már csak azért is mert az ilyen sók drágábbak). Kb. 5-6 éve volt ilyen patikai sóvásárlási láz, akkor az országos tisztifőgyógyszerész meg is tiltotta a patikai só nem gyógyászati célú forgalmazását. Tudományos közlemények szokták időnként cáfolni ezt a hisztériát, ami a neten néha fellobban, de sajnos a tudósok halk hangját elnyomja a bégetés.

 3. A biztonságos helyről vett Himalája só egèszsègesebb a patika sónál. Belsőleg is számtalan betegsèget orvosol. Tessèk tájèkozódni .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.