Epres koktélok meleg nyári estékre – alkoholmentesen is

Az alkoholos italok ajánlása nem tartozik ugyan a blog témájába, de alkalmanként, mértékkel talán megengedhető a fogyasztása. Az eper magas C-vitamin, vas, kalcium és magnézium tartalma némileg kompenzálja az alkohol miatt megnövekedett ásványi anyag szükségletet. Az ajánlott italok alkoholmentesen is elkészíthetők és finom, egészséges üdítőitalként fogyaszthatók.

Epres- gyömbéres koktél

Hozzávalók

  • 1 üveg (750 ml) félszáraz pezsgő vagy alkoholmentes változatnál 7 dl szódavíz, szénsavas, vagy szénsavmentes ásványvíz, víz
  • 375-400 g friss vagy felengedett fagyasztott eper, apróra vágva
  • 200g kristálycukor vagy ennek megfelelő egészséges cukorpotló ( xilit vagy eritrit)
  • 30-45 g (kb. 2 cm-es darab) hámozott és szeletelt friss gyömbér
  • ¼ csésze friss citromlé
  • 1 csésze víz
  1. Egy közepes serpenyőbe az epret, édesítőszert és gyömbért 1 csésze vízzel forraljuk fel. Majd csökkentsük a hőmérsékletet és lassú tűzön, időnként megkeverve kb 15-20 percig főzzük, amíg a szamócák pépessé válnak.
  2. Szűrjük le a keveréket és nyomjunk ki még annyi levet, amennyit csak tudunk. Adjuk hozzá a citromlevet, amikor szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe.
  3. Csak tálalás előtt tegyünk ¼ csésze eper szirupot 1-1 pohár aljára, és töltse fel pezsgővel vagy szódával. Díszíthetjük citrom szelettel és mentalevéllel.

 

Epres jeges margarita

Hozzávalók

  • 6 dl tequila
  • 60 ml Grand Marnier
  • 1 liter friss eper
  • 3 lime leve
  • 3/4 csésze víz
  • 2 evőkanál agave szirup
  • 3-4 csésze jég

Keverjük össze az összes hozzávalót egy turmixgépben, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Majd öntsük só peremes pohárba, ehhez a pohár szélét mártsuk bele citromlébe, majd sóba.

Alkoholmentes változatnál alkohol helyet több vizet használjunk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.