Az alkoholos italok ajánlása nem tartozik ugyan a blog témájába, de alkalmanként, mértékkel talán megengedhető a fogyasztása. Az eper magas C-vitamin, vas, kalcium és magnézium tartalma némileg kompenzálja az alkohol miatt megnövekedett ásványi anyag szükségletet. Az ajánlott italok alkoholmentesen is elkészíthetők és finom, egészséges üdítőitalként fogyaszthatók.
Epres- gyömbéres koktél
Hozzávalók
- 1 üveg (750 ml) félszáraz pezsgő vagy alkoholmentes változatnál 7 dl szódavíz, szénsavas, vagy szénsavmentes ásványvíz, víz
- 375-400 g friss vagy felengedett fagyasztott eper, apróra vágva
- 200g kristálycukor vagy ennek megfelelő egészséges cukorpotló ( xilit vagy eritrit)
- 30-45 g (kb. 2 cm-es darab) hámozott és szeletelt friss gyömbér
- ¼ csésze friss citromlé
- 1 csésze víz
- Egy közepes serpenyőbe az epret, édesítőszert és gyömbért 1 csésze vízzel forraljuk fel. Majd csökkentsük a hőmérsékletet és lassú tűzön, időnként megkeverve kb 15-20 percig főzzük, amíg a szamócák pépessé válnak.
- Szűrjük le a keveréket és nyomjunk ki még annyi levet, amennyit csak tudunk. Adjuk hozzá a citromlevet, amikor szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe.
- Csak tálalás előtt tegyünk ¼ csésze eper szirupot 1-1 pohár aljára, és töltse fel pezsgővel vagy szódával. Díszíthetjük citrom szelettel és mentalevéllel.
Epres jeges margarita
Hozzávalók
- 6 dl tequila
- 60 ml Grand Marnier
- 1 liter friss eper
- 3 lime leve
- 3/4 csésze víz
- 2 evőkanál agave szirup
- 3-4 csésze jég
Keverjük össze az összes hozzávalót egy turmixgépben, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Majd öntsük só peremes pohárba, ehhez a pohár szélét mártsuk bele citromlébe, majd sóba.
Alkoholmentes változatnál alkohol helyet több vizet használjunk.