Borogatások emlőgyulladás ellen

A kismamáknál a szoptatás idején kialakuló emlőgyulladás, mellek fájdalma ellen különféle borogatásokat is alkalmazhatunk a gyorsabb gyógyulásért.

Lisztes borogatás

Bab- és kukoricaliszt egyenlő arányú keverékét forraljuk fel vízben, amíg pépes állagúvá válik. Langyosra hűtve tegyük az érintett területre, kihűlés után cseréljük.

Gyógynövényes borogatások

  • Egyenlő arányban keverjünk össze darált falgyomot (Parietaria officinalis) és görögszénalisztet, vízben főzzük fel, míg pépes állagot nem kapunk.
  • A falgyomot ugyanannyi mennyiségű korpával is keverhetjük, ugyanúgy pépesre főzzünk, majd keverjünk hozzá mandulaolajat, hogy krémes állagot kapjunk.
  • A darált falgyomot keverhetjük darált bodzalevéllel és liliommal is, ezt közvetlenül a mellekre helyezhetjük.
  • Éjszakára készíthetünk agyagos pakolást is, amihez 50-50 g friss falgyom- és friss édesköménylevelet keverünk.

Illóolajos borogatások

Bázisolajban (olíva-, mandulaolaj stb) feloldva használhatjuk kamilla, liliom és ruta illóolajának egyenlő arányú keverékét, vagy kamilla, kömény, levendula és oregano egyenlő arányú keverékét, amellyel egy kendőt benedvesítünk és ezt helyezzük a fájó, gyulladt mellekre.


One thought on “Borogatások emlőgyulladás ellen

  1. Káposzta levelét kell kicsit megtörni és a mell gyulladt részére tenni. Rá fólia, hogy megvédje a melltartót és bent maradjon a hatóanyag.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.