A medvehagyma veszélyei avagy a növénygyűjtés szabályai

Source: flickr.com via Brad on PinterestBár a medvehagyma szezon idén már véget ért a sajnálatos haláleset kapcsán újra érdemes róla illetve a gyűjtéséről beszélni. Hozzátéve, hogy az alapelvek minden más növény esetében is fennállnak vagy állhatnak. Ezért, ha magunk szeretnénk a természetből bármilyen növényt gyűjteni, azt kellő odafigyeléssel és megfelelő tudással tegyük.

A növénygyűjtés kapcsán két alapelvnek kell érvényesülnie, egyfelől a növény védelme, tehát csak olyan mértékben gyűjtsük, hogy az adott területen a növényfaj fennmaradása és megfelelő szaporodása biztosítva legyen, másfelől a mi egészségünk és életünk védelme. Ehhez pedig annyira van szükség, hogy bármilyen növényt is akarunk gyűjteni, utána nézünk, hogy biztosan felismerjük és tudjuk, milyen más növényekkel téveszthető össze. Ugyanazok a szabályok érvényesek itt is, mint a gombaszedésnél. Ott persze előny, hogy elvihetjük a piacra átnézetni gombaszakértővel, míg botanikus szakértő nem áll a rendelkezésünkre. Bár, ha így folytatódik a növénygyűjtés népszerűsége, előbb-utóbb talán az is lesz. Nemcsak a medvehagymára igaz, hogy összetéveszthető más, esetleg mérgező növénnyel. Jobbik esetben nem történik baj, például gyógynövénygyűjtésnél nem hat a szedett növény vagy megússzuk egy kis hasfájással, rosszabb esetben viszont akár az életünkbe kerülő mérgezést kaphatunk.

Könyvek, internet a tudás végtelen tárháza, de a legjobb, ha rendszeresen magunk szeretnénk gyűjteni különféle növényeket, gyógynövényeket, ehető virágokat stb. akkor szakértő segítségével tanuljuk meg a biztos fajtafelismerést. Ma már számtalan tanfolyamot, túrát találhatunk az ország számos pontján ebben a témában.

A medvehagyma sajnos mérgező növényekkel (például gyöngyvirág) keverhető össze. Bár valójában nem olyan bonyolult a megkülönböztetése, megdörzsölt levelének erőteljes fokhagyma illata a fő jellegzetessége. Soha ne szedjük marokszámra, még akkor se, ha látszólag végtelen medvehagyma mező terül el a lábunk előtt és minél többet szeretnénk szedni, minél rövidebb idő alatt. Egyesével tépjük le a leveleit (minden egyes növényről csak néhányat, hogy ne akadályozzuk meg a virágzását és ezzel a szaporodását), így biztosan nem keveredik bele más növény és otthon újra nézzük át a leveleket. Ha bizonytalanok vagyunk a felismerésében inkább ne szedjük, vásároljuk meg megbízható forrásból vagy ültessünk otthon, akár cserépben is nevelhető egy nem túl napos ablakban.

Arról pedig legközelebb lesz szó, hogyan tudjuk megkülönböztetni más, hasonlónak tűnő növényektől.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.